Асоциацията на българските анимационни продуценти (АБАП) кани почитатели на съвременното

...
Асоциацията на българските анимационни продуценти (АБАП) кани почитатели на съвременното
Коментари Харесай

Прожектират 50 анимационни филма в Дома на киното

Асоциацията на българските анимационни продуценти (АБАП) кани фенове на актуалното ни кино на специфични прожекции на късометражни анимационни филми. В прожекциите за възрастни са включени 30 кино лентата, а публиката може да ги гледа през днешния ден, 14 май, и на 25-и от 18 ч. в Дома на киното в София. Анимациите за деца ще бъдат излъчени на 1 и 2 юни от 11 ч., общо 20 кино лентата.

Първата стратегия демонстрира селекция от 12 артистични кино лентата на модерни създатели, основани след 2012 година Много от тях са на одобрени режисьори, получили национални и интернационалните награди и самопризнание: " Трепет " на Владимир Тодоров; " Пролетно равновесие " на Андрей Цветков; " Докосване " на Велислав Казаков; " REW day " на Свилен Димитров; " Грозна приказка " на Радостина Нейкова; " Баща " на Иван Богданов, Аспарух Петров, Росица Ралева, Дмитрий Ягодин, Мориц Мейерхофер и Велко Попович; " Жар птица " на Велислава Господинова; " Майки " на Любимир Йотов. Някои от филмите са дебютни - " Само моя " на Йоана Атанасова, а други са студентски - " Крушата " на Петко Модев (НБУ) и " Техно " на Атанас Филипов (НАТФИЗ). " Мир " на Димитър Димитров и " Техно " на Атанас Филипов ще бъдат показвани на огромен екран за първи път.

Късометражните анимационни филми приблизително се вършат за към 1-2 години, някои даже за повече, по-късно имат и своя фестивален живот. Те мъчно доближават до необятната аудитория, защото са доста разнообразни по тематика, техника и тип и множеството малките екрани няма по какъв начин да ги програмират. Широко публикувано е и мнението, че анимацията е единствено за деца. Тези прожекции имат за цел да срещнат публиката с многообразието на българското анимационно изкуство, заслужен правоприемник на фамозната българска анимационна школа, утвърдила се през 60-те и 70-те година на XX век, показват уредниците.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР