Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) сигнализира за високи

...
Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) сигнализира за високи
Коментари Харесай

Работодатели отново срещу скъпия ток

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) алармира за високи цени на електрическата енергия в България и упорства за преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК), оповестиха от АОБР.

Национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове обезпечават работа на 82% от наетите в България и основават 86 % от брутната добавена стойност в страната, с паника наблюдават протичащото се в границите на свободния пазар на сегмента „ Ден напред " на електроенергийната борса. „ Нашите производства са изложени на мощен конкурентен напън на европейските и интернационалните пазари. Случващото се с цените на електрическата енергия в допълнение слага под риск производството, растежа, вложенията и конкурентоспособността на промишлеността. Липсват каквито и да било старания за понижаване на разноските на държавните централи в АЕЦ, "ТЕЦ Марица изток 2 " ЕАД и НЕК ЕАД, както и обезпечаване на тяхното най-малко средносрочно бъдеще. Крайно неефективното ръководство на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електрическа енергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прекачване на проблемите на енергетиката към промишлеността, от една страна, и свиващото се бизнес ползване, въпреки това, ще е пагубно за стопанската система на България “, се показва още се известието.

От АОБР декларират, че високите цени от последните дни са подбудени от внезапни спадове на предлагането на електрическа енергия от страна на НЕК ЕАД. „ За 07.05.2019 година предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лева за МВтч. За 08.05.2019 година предлагането от НЕК е за САМО 4 309 МВтч, което образува цена от 164,60 лева За 09.05.2019 година НЕК още веднъж предлага 4 309 МВтч и цената е 130,56 лева Какво наложи свиването на предлагането на сила от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са извънредно незадоволителни? Наистина, сдруженията от състава на Български енергиен холдинг съблюдават уговорките пред Европейската комисия за обезпечаване на минимална ликвидност, само че формалното им ограничение до одобрените равнища при кратко дълготрайно предложение явно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени. Всъщност цените на електрическа енергия в България за последните 2 дни са НАЙ-ВИСОКИТЕ в целия Европейски Съюз! “, се споделя в известието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР