Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара
Коментари Харесай

Работодатели сезират КЗК и ЕК за нарушения в българската енергетика

Асоциация на индустриалния капитал в България ( АИКБ ), Българската стопанска камара ( БСК ), Българска търговско-промишлена палата ( БТПП ) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ) оповестяват, че са подали сигнал по отношение на нарушаванията в бранш енергетика , който е изпратен в деловодството на Главна дирекция " Конкурентоспособност " на Европейската комисия и Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER).

Сигналът е изпратен на 22 юли и до Комисията за защита на конкуренцията - Комисия за защита на конкуренцията и подписан от Васил Велев, Радосвет Радев, Цветан Симеонов и Кирил Домусчиев.

Организациите сезират Комисия за защита на конкуренцията, с цел да се проверяват " дейности на група участници на свободния пазар на електрическа сила, които считаме, че с държанието си по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство ".
 Работодателите предизвестяват за продължителен дефицит на ток за бизнеса
Работодателите предизвестяват за продължителен дефицит на ток за бизнеса

Българските предприятия получават най-скъпата електрическа енергия в цяла Европа, недоволства АОРБ

" Съществена част от електрическата сила , създавана от мощности частна благосъстоятелност на територията на страната, е под директния или индиректен надзор на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от спомагателните разпореждания на Търговския закон ", изясняват те.

" Наличието на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара ", допълват работодателите.

Според тях са " налице и условия за изкуствено основаване на недостиг на електрическа сила посредством ограничение на личното произвеждане и по едно и също време с това изкупуване посредством свързани търговци на цялото предлагано от държавните сдружения - производители количество електрическа енергия на борсата "

" Пазарното държание на участници на пазара на електрическа сила основава подозрения за съществуване на картелно съглашение в следната тенденция: " Гранд Енерджи дистрибюшън ", Юропиън трейд оф енерджи ", " Сага комодитис ", " ТМ Технолоджи ", " Енерджи инвест юръп " - всичките, свързани със субектите - притежатели на индустриалните мощности, са взели участие в извършени тръжни сесии на Българска самостоятелна енергийна борса през интервала от ноември 2018 година до януари 2019 година, при които са търгувани предлагани от АЕЦ " Козлодуй " количества електрическа енергия в размер на към 500 МW ", пишат работодателските организации.

Те смятат, че се " демонстрира ясна наклонност основна част от електрическата енергия, предлагана на свободния пазар, да се закупува от изброените сдружения при елиминиране на останалите търговци ".
 Иван Йончев сменя Петър Илиев като изпълнителен шеф на НЕК
Иван Йончев сменя Петър Илиев като изпълнителен шеф на НЕК

От 2014 година Йончев е член на Съвета на шефовете на " АЕЦ Козлодуй " ЕАД

Работодателите изясняват, че " регистрационната система на БНЕБ разрешава да се направи инспекция и на връзката сред оферираните позиции (количество и цена) на сегмент " Ден напред " на гореспоменатите свързани сдружения и тези на НЕК за интервала 01.12.2018 г.-14.07.2019 година - имаме учредения да допускаме координираност и произлизащи от това високи равновесни почасови цени ".

Според тях, обстоятелствата дават " ясни индикации за манипулиране на свободния пазар на електрическа енергия и използване от избрани субекти на непазарни търговски практики ".

Описаният модел на държание нарушава действието на либерализирания пазар на електрическа енергия . По този метод се основават условия за непрекъснат недостиг на електрическа сила и непазарно образуване на цената й. Този развой директно и отрицателно рефлектира върху действието на цялата българска стопанска система , допълват работодателските организации.

АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ призоват Комисия за защита на конкуренцията да образува произвеждане по реда на Закона за защита на конкуренцията и да разпореди осъществяване на инспекция на обстоятелства и условия , с оглед определяне налице ли е законова догадка на неприемлива централизация и/или картелно съглашение сред участници на свободния пазар на електрическа сила.
 Европейска комисия наложи 77 млн. евро санкция на БЕХ за монопол
Европейска комисия наложи 77 млн. евро санкция на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала съперници до газовата инфраструктура у нас

Припомняме, на 17 декември 2018 година Европейска комисия упрекна БЕХ в монопол Европейската комисия наложи санкция на " Български енергиен холдинг " (БЕХ) в размер на над 77 милиона евро.

На 1 март 2019 година БЕХ апелира решението на Европейска комисия да наложи наказания на сдружението за монопол .

Припомняме също, че в последните няколко месеца се сътвори съществено напрежение в бранш " Еенергетика ". Няколко пъти работодателите сигнализираха, че цената на електрическата енергия, контрактувана през борсов сегмент " Пазар ден напред " е манипулирана и отбелязва неимоверни скокове. Към 3 юли 2019 година е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев даже упрекна , че има признаци на проведена незаконна група в енергетиката .

Работодателите настояха за инспекция на дейностите на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и основния прокурор.

В средата на юни месец след един брифинг, на който отхвърли обвиняванията, шефът на НЕК Петър Илиев подава оставката си в деловодството на " Български Енергиен Холдинг " ЕАД, само че тя не беше призната .

На последното преднамерено съвещание на отрасловата парламентарна комисия, което беше отсрочено един път, стана ясно, че КЕВР е почнала инспекция на свободния пазар на електрическа енергия .

Избухнаха и няколко абсурда към НЕК , най-много с обвиняванията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока .

В началото на юли Петър Илиев пред енергийната комисия в Народното събрание , която изслуша бранша за положението на свободния пазар, съобщи, че свободният пазар е оставен на самотек , а Теменужка Петкова уточни, че към този момент е сезирала КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията да ревизират има ли някакъв проблем на свободния пазар на електрическа енергия.
 Васил Велев: Наглост и безсрамие в енергетиката
Васил Велев: Наглост и безсрамие в енергетиката

НЕК оповестил нагласен търг незабавно откакто оставката на шефа му не бе приета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР