Асирийската общност в Турция отброява дните до откриването на църквата

...
Асирийската общност в Турция отброява дните до откриването на църквата
Коментари Харесай

В Истанбул строят първата православна църква от 100 г. насам

Асирийската общественост в Турция отброява дните до откриването на църквата си в Истанбул. Тя ще бъде първата издигната в историята на Република Турция.

В зеления квартал Дан Стефано (Йешилкьой) в европейската част на Истанбул строителите се трудят в имот в католическото гробище. Те довършват Асирийската православна черква Мор Ефрем, която би трябвало да отвори порти през август или септември. Църквата е от историческо значение както за християнската общественост, по този начин и за Турция. Това е първата черква издигната в последните 100 години в страната, написа " Марица ".

Въпреки че Турция може да се похвали с богата история, в която разнообразни религиозни общности са живели спокойно в продължение на епохи, намаляващият брой християни, както и правните проблеми сложиха завършек на практиката на създаване на църкви от десетилетия. Сирийската общественост, с поддръжката на президента Реджеп Тайип Ердоган и посолството на Ватикана, отдаде имота в католическото гробище за църквата. Основата на църквата бе положена през 2019 година

До момента 80% от строителството е приключено. Църквата ще отговори на потребностите на асирийската общественост, която има малко настоящи църкви в Истанбул.

Общността има свои църкви най-вече в Югоизточна Турция, където са съсредоточени поклонниците. Това ще бъде втората черква в Истанбул, напълно благосъстоятелност на асирийците. 

Построена на повърхност от 700 кв.м.  на гробището, камбанарията на църквата е въодушевена от асирийските манастири в Мардин, център на асирийската общественост в Югоизточна Турция.

Височината на църквата е към 10 метра, а стените и подовете й са украсени с мрамор. Вратите и прозорците са с впечатляваща дърворезба.

Сан Стефано е част от Бакъркьой, област с огромен брой асирийски жители. Кварталът също е дом и на арменски и католически църкви.

Саит Сусин, президент на Истанбулската асирийска фондация, която следи църквите на общността, сподели, че от 50-те години на предишния век те са употребявали черква в квартал Тарлабашъ в квартал Бейоглу. Мястото не може да побере общността, което ги принуждава да извършват религиозните си отговорности в шест други църкви. Те са благосъстоятелност на други общности.

Сусин сподели, че екстериорът на църквата е съвсем приключен и в този момент се работи по интериора

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР