Асен Василев прогнозира кога ще е най-големият удар на инфлацията.

...
Асен Василев прогнозира кога ще е най-големият удар на инфлацията.
Коментари Харесай

Асен Василев вещае най-силна инфлационна криза през март и април 2022 г.

Асен Василев предвижда по кое време ще е най-големият удар на инфлацията. Необходимо е активиране на контролните механизми на страната, тъй като са закърнели и не работят. Това сподели пред " " вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Според него най-кризисният месец за България във връзка с инфлацията ще бъде март или април, само че по думите му предстоящо равнище от 5 до 6% не би трябвало да е изключително притеснително. Василев даде " учебникарски " съвет на хората - когато инфлацията потегля нагоре мнозина се ориентират към дълготрайни активи, цената на които се подвига - злато, недвижимости, криптовалути.

Според вицепремиера равнище на минималната заплата от 700 или 710 лева през 2022 година ще е рационално.

Попитан има ли резултат от понижената ставка на Данък добавена стойност за някои услуги - 9% за заведения за хранене, книги, детски храни и памперси, Асен Василев отговори, че крайният консуматор не е усетил понижение на цените, само че има известно изсветляване на бизнеса, както и отчасти изсветляване на приходи, само че то се дължи главно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави обществена политика през Данък добавена стойност не е най-хубавото решение.

Разумният недостиг в бюджета за 2022 година съгласно него сред 3.5 и 4.5 милиарда лв., той ще бъде реализиран, а усилието на кабинета ще е да " бъде сгънат, доколкото може ".

Няма смяна и в позицията му да не се понижава плоският налог от 10%. " Ако си събираме парите, те са задоволителни, без да генерираме свръхдефицити ", сподели Василев.

Един от водачите на " Продължаваме промяната " още веднъж съобщи желанието си за съкращаване на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, защото бюджетите няма да бъдат намалявани. На 5 декември Василев разгласи 15% съкращения в държавната администрация още следващата година в синхрон с контрактуваното при договарянията за държавно управление. Изчисли, че това значи централната администрация да намалее с 30 хиляди души.

Една от първите борби, които съгласно финансовия министър е значимо да завоюва България през 2022 година, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си назад.

" Нашата енергетика е доста закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които би трябвало да се решат в незабавен порядък " уточни Асен Василев. Той добави, че има противоречиви решения поради непросветеност или непочтеност, които са вземани във времето и не престават да се вземат и този проблем би трябвало да бъде изчистен.

Асен Василев бе безапелационен, че ръководещата коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " е постоянна, като я съпостави с квартетите, за които в класическата музика са написани най-вече творби, а в това време нямат потребност от диригент.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР