Асафа Пауъл ще навърши 38 години през ноември, но въпреки

...
Асафа Пауъл ще навърши 38 години през ноември, но въпреки
Коментари Харесай

Асафа Пауъл на 38: Целта ми е да постигна 100 бягания под 10 секунди

Асафа Пауъл ще навърши 38 години през ноември, само че все пак към момента е част от международния хайлайф н спринта на 100 и 200 метра. Ветеранът от Ямайка възнамерява да взе участие на олимпиадата в Токио, като слага още по-сериозни цели пред себе си.

“Не ме е боязън да се откажа, само че не желая да спра без в действителност да имам желанието да го направя. Смятам, че към момента имам какво да дам. Спортът значително е обвързван със самоувереността и в случай че не си вярвяте, то тогава няма смисъл да продължавате. Аз несъмнено имам вяра в себе си. Сигурен съм, че мога да съм задоволително бърз и това е повода още да съм на пистата. Изпитвам чиста любов към спорта. Обичам това, което върша. Освен това въпреки всичко приказваме и за работа, която ми заплаща сметките. Обичам надпреварите, пътуванията, срещата с нови хора. Когато се отдръпва, точно тези неща ще ми липсват най-много”, съобщи Пауъл пред авторитетния френски състезателен ежедневник “Екип”.
 “Една от задачите ми е да увелича до 100 броя на слизанията ми под 10 секунди. През последните три сезона имах известни проблеми и травми, което ме забави. Но считам, че ще оправя с тази задача, сподели още той. - Кариерата ми е невероятна. Нямам от какво да се оплача. Имах напредък и падения, само че съм признателен на Господ, че ми разреши да пътувам, че ме срещна с толкоз доста хора и че изживявам фантазиите си. Доволен съм. Можеше да е и по-добре, само че ми харесва.”

А кои са най-хубавите му мемоари от надпреварите?
“Имам два. През 2005-а, когато счупих международния връх в Атина (9,77 сек). Това беше необикновен миг за мен. Необходими ми бяха две години, с цел да осъзная, че в действителност съм най-бързият човек на света. Другият е на олимпиадата през 2016-а, когато бягах в щафетата и спечелихме купата и всички съотборници пристигнаха да ме поздравят. Това бе назабравим момент”, описа Асафа.
 За страдание, той не вижда кой може да наследи сегашните звезди на Ямайка в “Царицата на спортовете”.

“Констатирам, че откакто спринтьорите на Яайка бяха най-хубавите, в този момент има леко оттегляне. Болт към този момент не се състезава, аз скоро ще се отдръпва, това ще направи и Шели-Ан Фрейзър-Прайс. Всички огромни имена напущат и не виждам никой изпод. Искам да схваща каква е повода и да поправям това, желая да оказвам помощ на идващите генерации, само че не като треньор. В момента не бих споделил, че виждам лекоатлет, който може да наследи Болт. Смятам, че личността, а не спортните умения бяха това, което отличаваше Болт от останалите. Неговият темперамент, неговият приключен образ бяха разнообразни и хората се влюбиха в това.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР