Арсенът е един от най-токсичните елементи в света. През цялата

...
Арсенът е един от най-токсичните елементи в света. През цялата
Коментари Харесай

Арсен в ориза! Трябва ли да се притеснявате?

Арсенът е един от най-токсичните детайли в света. През цялата си история той прониква в хранителната верига и намира своя път в нашите храни. Този проблем обаче от ден на ден се утежнява, защото необятно публикуваното замърсяване покачва равнищата на арсен в храните, което съставлява сериозен риск за здравето.

Наскоро в изследванията бяха открити високи равнища на арсен в ориза. Това е сериозен проблем, защото оризът е съществена храна за огромна част от популацията на света. Трябва ли да се притеснявате? Нека погледнем.

Какво е арсенът?

Арсенът е отровен микроелемент, обозначен със признака As. Обикновено не се среща независимо. По-скоро той е обвързван с други детайли в химическите съединения. Тези съединения могат да бъдат разграничени в две необятни категории:

1. Органичен арсен: среща се основно в растителни и скотски тъкани;

2. Неорганичен арсен: открит в скали и почва или разперен във вода. Това е по-токсичната форма.

И двете форми са естествено присъстващи в околната среда, само че техните равнища нарастват заради замърсяване. Поради редица аргументи оризът може да натрупа доста количество неорганичен арсен (по-токсичната форма) от околната среда.

Източници на арсен

Арсенът се намира в съвсем всички храни и питиета, само че нормално се среща единствено в дребни количества. За разлика от това релативно високите равнища се намират в:

• Замърсена питейна вода: Милиони хора по света употребяват питейна вода, която съдържа огромни количества неорганичен арсен. Това е най-често в Южна Америка и Азия;

• Морски артикули: Риба, скариди, миди и други морски блага могат да съдържат обилни количества органически арсен, по-малко; токсична форма. Въпреки това мидите и някои типове водорасли също могат да съдържат неорганичен арсен;

• Ориз: Оризът натрупва повече арсен от другите хранителни култури. Всъщност той е най-големият хранителен източник на неорганичен арсен, който е по-токсичен.

В доста артикули на оризова основа са открити високи равнища на неорганичен арсен като:

• Оризово мляко;

 Оризовото мляко също съдържа арсен

• Оризови трици;

• Зърнени закуски въз основата на ориз;

• Оризови зърнени храни (бебешки ориз);

• Крекери с ориз;

• Барове със зърнени култури, съдържащи ориз и/или сироп от кафяв ориз.

Защо арсенът се открива в ориза?

Арсенът се среща естествено във вода, почва и скали, само че равнищата му могат да бъдат по-високи в някои области, в сравнение с други. Той елементарно влиза в хранителната верига и може да се натрупва в обилни количества в животни и растения, някои от които се употребяват от хора.

В резултат на човешката активност замърсяването с арсена нараства.

Основните източници на замърсяване с арсен включват някои пестициди и хербициди, консерванти за дърво, фосфатни торове, промишлени боклуци, минни действия, изгаряне и размразяване на въглища.

Арсенът постоянно се оттича в подпочвените води, които са мощно нечисти в някои елементи на света. От подземните води арсенът отива в кладенци и други водоизточници, които могат да се употребяват за напояване, готвене и пиянство.

Необработеният ориз е изключително сензитивен към замърсяване с арсен по три аргументи:

1. Той се отглежда в наводнени полета (оризови полета), които изискват огромни количества вода за напояване. В доста области тази напоителна вода е нечиста с арсен;

2. Арсенът може да се натрупва в почвата на оризовите полета, което утежнява проблема;

3. Оризът гълтам повече арсен от водата и почвата спрямо други хранителни култури.

Друга грижа е потреблението на нечиста вода за готвене, защото оризовите зърна елементарно всмукват арсена от водата, когато се варят.

Въздействие на арсена върху здравето

 Арсен

Високите дози арсен са мощно токсични, причинявайки разнообразни неподходящи признаци и даже гибел. Макар че е в дребни количества и не може да аргументи неотложно отравяне, дълготрайното усвояване на неорганичен арсен може да провокира разнообразни здравословни проблеми и да усили риска от хронични болести. Те включват:

• Различни типове рак;

• Свиване или задръстване на кръвоносните съдове (съдово заболяване);

• Високо кръвно налягане (хипертония);

• Сърдечно заболяване;

• Диабет вид 2.

В допълнение арсенът е отровен за нервните кафези и може да повлияе на мозъчната функционалност. При деца и младежи експозицията на арсен е обвързвана с:

• Нарушена централизация, учене и памет;

• Намалена просветеност и обществена подготвеност.

Някои от тези увреждания може да са се случили преди раждането. Няколко изследвания демонстрират, че високият банкет на арсен при бременни дами оказва неподходящо влияние върху плода, като усилва риска от вродени недостатъци и попречва развиването му.

Да! Няма подозрение - арсенът в ориза е проблем.

 Всички типове ориз съдържат ориз, най-вече кафявият

Това може да съставлява риск за здравето на хората, които ядат ориз всеки ден в обилни количества. Това се отнася главно за хората в Азия или за хората с азиатски диети.

Други групи, които могат да се хранят с доста оризови артикули, са дребните деца и тези на диета без мляко или без глутен. Оризовите храни за бебета, крекерите с ориз, пудингът и оризовото мляко от време на време съставляват огромна част от тези диети.

Малките деца са изключително уязвими. Следователно, храненето им с оризови зърнени храни всеки ден може да не е толкоз добра концепция. От изключително значение е сиропът от кафяв ориз, подсладител с ориз, който може да е с високо наличие на арсен. Често се употребява в бебешките храни.

Разбира се, не всички типове ориз съдържат високи равнища на арсен, само че определянето на наличието на арсен в даден оризов артикул може да бъде мъчно (или невъзможно) без фактически премерване в лаборатория.

Как да понижим арсена в ориза?

 Арсен в ориза

Съдържанието на арсен в ориза може да бъде понижено посредством измиване и варене на ориза с чиста вода, която е с ниско наличие на арсен. Това е дейно както за бял, по този начин и за кафяв ориз, което евентуално може да понижи наличието на арсен до 57%.

Въпреки това, в случай че водата за готвене е с високо наличие на арсен, тя може да има противоположен резултат и доста да увеличи наличието на арсен.

Следните препоръки би трябвало да оказват помощ за понижаване на наличието на арсен в ориза:

• При готвене използвайте доста вода;

• Измийте ориза преди готвене. Този способ може да отстрани 10-28% от арсена;

• Кафявият ориз съдържа по-големи количества арсен, в сравнение с белия ориз. Ако ядете огромни количества ориз, белият може да бъде по-добър избор;

• Изберете благоуханен ориз като басмати;

• Изберете ориз от Хималайския район, в това число Северна Индия, Северен Пакистан и Непал;

• Ако е допустимо, избягвайте ориза, който се отглежда по време на сухия сезон. Използването на нечиста с арсен вода е по-често срещано през това време.

Последният и най-съществен съвет се отнася до вашата диета като цяло. Уверете се, че сте разнообразили диетата си, като ядете доста разнообразни храни. Вашата диета в никакъв случай не би трябвало да бъде доминирана от един тип храна.

Това освен подсигурява, че получавате всички хранителни субстанции, от които се нуждаете, само че и ви пречи да получите прекалено много от едно нещо.

Арсенът в ориза е сериозен проблем за доста хора

Огромният % от популацията на света разчита на ориза като главен източник на храна, а милиони хора са изложени на риск от развиване на свързани с арсена здравни проблеми.

Ако ядете ориз в умерени количества като част от разнообразна диета, би трябвало да сте изцяло добре. Въпреки това, в случай че оризът се окаже огромна част от вашата диета, уверете се, че той е отглеждан в незамърсена зона.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР