Ароматните свещи се използват най-често през зимата. Те обаче не

...
Ароматните свещи се използват най-често през зимата. Те обаче не
Коментари Харесай

Избягвайте употребата на ароматни свещи

Ароматните свещи се употребяват най-често през зимата. Те обаче не въздействат добре на здравето. Причината е в парафиновия восък, който те съдържат. Парафиновият восък, когато се изгори, отделя токсични съединения във въздуха, в това число ацетон, бензен и толуен. Всички те са канцерогенни. Освен това при горенето си създават още въглероден диоксид и аромати. Най-често тези аромати са на ванилия, шоколад, канела и ябълка.

Проучване в Държавния университет в Южна Каролина открива, че парафиновите восъчни свещи отделят нездравословни изпарения, свързани с рак на белия дроб и астма. Изследователите обаче настояват, че са нужни години постоянна приложимост, с цел да се разболее човек от рак или астма. Парафиновите восъчни свещи обаче могат да провокират кашлица, хрипове и кихане на хората, които към този момент имат астма. Ето за какво експертите поучават да се заобикаля използването на ароматни свещи, в случай че се виждат сходни признаци.

Ароматните срещи предизвикват и проблеми на долните дихателни пътища, които се дължат на черния фитил, който отделя субстанции във въздуха. Ако попаднат в кръвта, те могат да причинят краткосрочни и дълготрайни здравословни проблеми, даже и сърдечносъдови болести.

Но не всички свещи са токсични. Трабва да се избират свещи, направени от възобновими запаси, естествени свещи. Една добра опция са свещите от соев восък, тъй като не съдържат токсични замърсители и създават по-малко сажди. Освен това тези свещи горят по-бавно.

Друга опция са свещите с пчелен восък. Докато горят, те могат да пречистват въздуха, тъй като отделят негативни йони. Освен това пчелният восък отстранява и плесените, бактериите и вирусите.

Учените предлагат ароматните срещи да се използват лимитирано, защото колкото по-дълго време горят, толкоз повече замърсяване основават. Също по този начин се предлага, когато се палят такива срещи, помещението да се проветрява.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР