Ароматът на топли домашни кифлички или парожки винаги е свързан

...
Ароматът на топли домашни кифлички или парожки винаги е свързан
Коментари Харесай

Тесто с мая: тайните за неговото правилно приготвяне

Ароматът на топли домашни кифлички или парожки постоянно е обвързван с уют и гостолюбие. Ето за какво, изпичането на изделията от тесто с квас е едно от значимите умения на всяка стопанка. И това е допустимо за безусловно всички! Необходимо е единствено да знаете триковете на работа с тесто.

Може да направите основата за другите сладкиши от вода, мляко или кефир. Маята, която се използва, е прясна или суха. Как да се оправим, какво би трябвало да създадем и какво не трябва  вършим, до момента в който месим тестото, разкриваме в днешната публикация.

Как да приготвим тесто с квас?

1) Топъл и нетопъл метод за подготвяне на тесто с мая

За тестото е необходимо да приготвите топла напитка, т.е. да активирате дрождите, като ги смесите с топла течност, малко количество захар и брашно. Само откакто маята шупне, можете да добавите богата част от разнообразни съставки: масло, яйца и останалата захар. Топлият способ прави тестото по-меко, по-свободно и ароматно.

Маята и самото тесто не могат да бъдат покрити с похлупак, а единствено с чиста забрадка, в противен случай тестото ще спадне.

За нетоплият метод тестото се омесва незабавно, нормално със суха, бързодействаща квас. Получава се не е толкоз меко и пухкаво, само че се изразходва по-малко време за неговото подготвяне.

2) Суха и прясна квас

За печене е по-добре да се употребява прясна квас. Но във всеки случай е задоволително да се замени и със суха, както и противоположното. На 7 грама (1 чаена лъжичка) суха мая отговарят 20-25 грама пресни дрожди, т.е. почти съответствие 1: 3.

Уверете се, че сте ревизирали периода на валидност на продукта. От качеството на маята зависи крайния резултат на вашите старания.

3) Активиране на маята

Маята се разтваря в топло мляко или вода за 10-15 минути, до момента в който се образува пенлива повърхнина. Температурата на течността би трябвало да бъде 30–40 градуса, в случай че тя е по-ниска, реакцията няма да се получи, в случай че е по-висока – дрождите могат да умрат. Ако сместа не се разпенва, тестото няма да се надигне и самото тестено произведение ще се окаже тежко и безвкусно.

4) Брашно

Брашното преди месене би трябвало наложително да се пресее. Само по този начин тестото, както се споделя, ще диша.

Не прекалявайте с добавянето на брашно, то би трябвало да бъде в умерени количества. Твърде гъстото тесто се надига едва. Ако употребявате суха квас, тя може незабавно да се смеси с брашното.

5) Температура на ферментация

Всички съставки би трябвало да са на стайна температура. Тъй като този тип тесто с квас доста обича топлината, уверете се, че в помещението няма течение и ниска температура.

След месене тестото би трябвало да се остави на топло място за към час. Ако е хладно в стаята, този трик ще ви помогне: над огромна купа или тенджера, цялостни с топла вода, поставете купата с тесто от горната страна и покрийте с забрадка. Или изпратете в леко загрята (до 40 градуса) фурна.

След като тестото е бухнало, можете да пристъпите към оформянето на бъдещото произведение. Сложете го в тава за печене, изчакайте още 20-30 минути и по-късно намажете с жълтък и го изпратете във фурната.

6) Месене

Тестото би трябвало да бъде доста добре омесено. Това го избавя от непотребния въглероден диоксид и го обогатява с О2. Най-добре е да го извършите на ръка. Ако ви е мъчно, можете да употребявате миксер или комбайн, а по-късно да продължите месенето ръчно. Доброто тесто с квас не се задържа към ръцете и до момента в който се меси, става меко и нежно.

Вижте още: Лесни способи за размножаване на орхидеи в домашни условия

И още един съвет: твърди се, че тестото с квас, както никой различен артикул, усеща настроението на готвача. Затова го приготвяйте единствено, когато сте в положително въодушевление и гответе с радост! Нека вашите печива са постоянно вкусни и доста апетитни.

Ако публикацията е била потребна за вас, я споделете с приятелите си!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР