Арнолд Шварценегер посети мемориала и музея в бившия нацистки концлагер

...
Арнолд Шварценегер посети мемориала и музея в бившия нацистки концлагер
Коментари Харесай

Терминатора отиде в Аушвиц и заклейми омразата

Арнолд Шварценегер посети мемориала и музея в някогашния нацистки концлагер в Аушвиц и жигосах омразата, съобщи АП. Холивудският артист се срещна с жена, оживяла от Холокоста, и със сина на оживял от Холокоста. Актьорът от „ Терминатор “ и някогашен губернатор на Калифорния видя бараките и газовите камери, които съставляват доказателство за изтребването на евреи и други нации от нацистите през Втората международна война. 



Шварценегер се срещна с жена, която е била обект на опити на тригодишна възраст, осъществявани от нацисткия доктор Йозеф Менгеле. „ Това е история за оцеляване, история, която би трябвало да се споделя още веднъж и още веднъж “, сподели артистът в своя тирада във фондацията на еврейския център в Аушвиц, в чиято постройка по-рано се е помещавала синагога. 

На входа на някогашния нацистки лагер на гибелта стои надписът „ Arbeit macht frei “, който значи " Трудът те прави свободен “. 



Шварценегер описа историята на личното си семейство. 75-годишният артист е наследник на нацистки боец. „ Нека дружно победим предразсъдъците и един път вечно да приключим с това “, сподели Шварценегер.

Неговото посещаване в Южна Полша, която е била под нацистка окупация по време на Втората международна война, е част от работата му с фондацията на еврейския център в Аушвиц. Мисията на фондацията е да се бори с омразата чрез образованието.



През юни Шварценегер получи почетна премия от фондацията за герой против омразата поради своята позиция, изразена в обществените мрежи. Актьорът не е съумял да участва персонално поради фотосите на нов екшън сериал в Канада. 

Шварценегер сподели, че визитата му в мемориала Аушвиц няма да е последното: „ Ще се върна “. Същите думи той написа в мемориалната книга в музея.



Арнолд Шварценегер е от австрийски генезис. Говорил е намерено против татко си, Густав Шварценегер, който е бил нацистки боец през Втората международна война. 



Във видео, оповестено в обществена мрежа през март, Шварценегер се обърна към съветския народ и сподели, че руснаците са лъгани за войната в Украйна. Актьорът упрекна Владимир Путин, че жертва съветски бойци в гонене на лични упоритости. В същото видео артистът показа мъчителни мемоари за своя татко, който се е върнал в Австрия като физическа и прочувствена руина след раняване при Ленинград.



Според историци към 1,1 млн. души са починали в лагера Аушвиц по време на войната. Около 1 млн. от тях са евреи. Сред починалите са също към 75 000 поляци, както и роми, съветски пандизчии и други.  

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР