Армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника, която

...
Армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника, която
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: БТР-ите, които даваме на Украйна, не могат да вървят, ако пред тях не се разчисти снегът

Армията не е показала интерес към бронираната транспортна техника, която Народното събрание реши да даде на Украйна. Това стана ясно от думите на министъра на защитата, който разяснява пред публицисти ветото на президента Румен Радев, преди чуване му в парламентарната комисия по защита. Тагарев уточни, че армията разполага с подобен вид машини.

Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание Закона за одобрение на Споразумението, с което България дава безплатно на Украйна бронирана транспортна техника. В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда. Според държавния глава не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерство на вътрешните работи, нито потребностите на Главните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “.  

Мотивите на президента не са свързани с Министерството на защитата, тъй като машините са благосъстоятелност на Министерството на вътрешните работи и изложените доводи са свързани с тяхното евентуално потребление за защита на границата и дейности при бедствия и повреди, разяснява още Тагарев, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Тези машини са дадени на основаните Вътрешни войски от 80-те години и не са употребявани от жандармерията. За Министерство на вътрешните работи те изрично са с отпаднала нужда. Това не са машини, с които могат ( бел.ред. украинската войска ) да тръгнат в офанзива, само че в избрани условия си правят работата. Това са колесни машини и не могат да бъдат употребявани при сняг, първо би трябвало да минат снегорини, с цел да разчистят. За защита на границата би трябвало високо проходима техника “, изясни министърът.

„ Не е дискутиран въпросът кой ще поеме разноските по превоза на техниката до Украйна “, сподели още.

В дневния ред на съвещанието на комисията по защита е и ветото на президента върху съглашението сред Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР