Арменците празнуват Бъдни тази вечер - 5 януари. От 1717

...
Арменците празнуват Бъдни тази вечер - 5 януари. От 1717
Коментари Харесай

Арменците днес празнуват Бъдни вечер

Арменците честват Бъдни довечера - 5 януари. От 1717 години насам, традицията повелява вечерта да бъде отслужена тържествена църковна литургия, на която свещеникът да възвести Христовото рождение.

Денят преди Рождество е „ Джъракалуйс - Джърак лудзел ", което в превод значи „ да се накладe огън ".По време на службата се афишира богатствата новина " Исус се роди измежду нас! ".

Свещеникът се моли Витлеемската звезда да освети сърцата и душите на всички миряни. Накрая той дава огън на присъстващите деца коледари, които със запалени свещички потеглят да обикалят всеки дом, с цел да разнесат светлината.

От три години по разпореждане на Католикоса на всички арменци Карекин ІІ, на всички публични празници в църквите се освещава нар- знак на Армения и на църквата. След като се осветят плодовете, отеца ги раздава на миряните.

Вярващите изясняват, че нарът има 365 зрънца и всяко от тях символизира дните на идната година. Празничната софра е отрупана с нечетен брой арменски специалитети.

Преди вечерята в дома се кади с тамян, с цел да се изгонят злите сили. Пали се свещ и се споделя молитвата " Отче наш ". Питката с шансове се разчупва от най-възрастния член на фамилията и се раздава на останалите, като първото парче се поставя пред иконата на Света Богородица.

Традиционните ястия са тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле, сарми с лозови листа и лимон, ашуре - ануш-абур, със стафиди, варени, белени бадеми и розова вода, " бурма бюрек " ­ ръчно разточена вита саралия, ошав.

На своята Коледа арменците вървят на посетители при родственици и другари, разменят си дребни дарове. Задължително се носят грис халва и бонбони.

На 6 януари Арменската апостолическа православна черква отбелязва Рождество Христово и Богоявление - Дзънунт. На шести и седми януари Бъдни вечер и Коледа честват християните от Руската, Сръбската и Йерусалимската православна черква и манастирите на Света гора, както и в Сърбия, Черна гора, Македония, в Северно Косово, в Босна и Херцеговина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР