Армения заяви, че над 28 000 бежанци са пристигнали от

...
Армения заяви, че над 28 000 бежанци са пристигнали от
Коментари Харесай

Армения: 28 000 бежанци от Нагорни Карабах досега

Армения съобщи, че над 28 000 бежанци са пристигнали от Нагорни Карабах на арменска територия до момента, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Азербайджан отвори в неделя единствения път, водещ от Нагорни Карабах към Армения, четири дни откакто сепаратистите от района капитулираха вследствие на светкавична азербайджанска интервенция и бе реализирано съглашение за преустановяване на огъня, поставящо Нагорни Карабах под контрола на Баку.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън още веднъж беседва с президента на Азербайзжан Илхам Алиев по отношение на Нагорни Карабах, предадоха международните организации.

Алиев е декларирал пред Блинкън, че няма да има по-нататънши военни дейности и Вашингтон е подчертал, че чака той да се придържа към това.

Блинкън е настоял пред Алиев, че е незабавно належащо да няма повече противников дейности, да се обезпечи безусловна отбрана и независимост на придвижване на цивилните и да се подсигурява безконтролен филантропичен достъп до Нагорни Карабах, съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Германската външна министърка Аналена Бербок прикани Азербайджан да позволи интернационалните наблюдаващи да влязат в сепаратисткия регион Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс.

" Реших още веднъж да увелича доста нашата филантропична помощ, както и спомагателното ни финансиране за Международния комитет на Червения кръст от 2 на 5 милиона евро ", разгласи също Бербок.

Същевременно съветникът по външнополитическите въпроси на Алиев съобщи през днешния ден, че Азербайджан няма желание да подхваща военни дейности за основаване на сухопътен кулоар до Южна Армения, съобщи Ройтерс.

Армения се притеснява, че Баку може да употребява мощ, с цел да сътвори кулоар през Армения до азербайджанския ексклав Нахичеван.

Но Хикмет Хаджиев, външнополитическият консултант на Алиев, съобщи през днешния ден, че Баку единствено желае да сътвори транспортна връзка до Нахичеван през Армения, която ще е от изгода за двете страни и за района в по-широк смисъл.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР