Аркаим е имал късмет – в по-стари времена биха потопили

...
Аркаим е имал късмет – в по-стари времена биха потопили
Коментари Харесай

Древен град в Русия крие повече загадки от египетските пирамиди, никой не е разгадал тайната му

Аркаим е имал шанс – в по-стари времена биха потопили територията с този неповторим археологически монумент, без да се замислят. Но при откриването на античния град към този момент работил закон, който предвиждал археологическо проучване на мястото на бъдещото заливане или строителство на промишлени обекти.

Заради хипотетичното основаване на водохранилище били изпратени археолози да изследват част от територията на Челябинска област.

Археолозите тръгнали без необикновен възторг, предстояло им да изследват огромен степен регион и никой не очаквал, че тук може да се направи изобретение или да се откри нещо забавно. Но в задачата се криела и известна загадка. От 1952 година, на фотоси от въздуха, а по-късно – и на галактически фотоси, в степите били видяни странни кръгове, очевидно с неестествен генезис.

За техния генезис можело единствено да се гадае, само че не щеш ли през 1987 година се показал случай за проучване на един подобен кръг, който попадал в зоната на заливане. Към бъдещата археологическа сензация от ХХ век или изпратени единствено двама археолози, на които дали няколко студенти и възпитаници от историческия кръжок.

През юни те разкрили Аркаим на мястото на обединение на реките Голяма Караганка и Утяганка, на 8 км северно от село Амурский и на 2 км югоизточно от село Александровско в Бредински регион на Челябинска област.

Находката била кръстена на близката планина, която се намира на 4 км. Започнали разкопки на града, за които управляващите отделили единствено една година.

В първия си отчет археолозите дали следното изложение на Аркаим: „ Към началото на разкопките в град Аркаим са се съхранили добре два пръстена укрепления, два жилищни кръга – външен и вътрешен, както и центърът на града. Диаметърът на външната стена е бил към 150 метра, а ширината на основата – 5 метра. Стената е била направена от дървени стойки с размер 3×4 м, запълнени с земя с прибавяне на вар. Външната стена на Аркаим е била облицована с кирпичени тухли, които стартират от дъното на трап с дълбочина 1,5-2,5 метра, и цялата височина на стената е била не по-малко от 3,5 метра. Вътрешната стена е с диаметър 84 метра и дебелина 3-4 метра. Тя е по-малко солидна от външната, само че е допустимо да я е превишавала по височина. “

Започнала битка за запазване на този неповторим монумент на античната история. Ръководителят на Уралската археологическа експедиция Генадий Зданович тръгнал към Москва да издейства преустановяване на строителството на съвсем приключения язовир на река Голяма Караганка. За Аркаим се застъпил и шефът на Ермитажа, и редица други известни учени. И станало знамение – историческият монумент бил извоюван.

Загадъчната „ Страна на градовете “

Във втората половина на ХХ век в научните кръгове нееднократно се разгарял разногласието къде се е намирала родината на индоевропейците. Много учени не се съмнявали, че в миналото в антични времена европейците, както и народите на Индия, Персия и отчасти Азия имали общи предшественици, така наречен праиндоевропейци. Те били наричани също и арийци, само че след Хитлер с неговата „ арийска раса “ дълго време тази дума била неразрешена и избягвана в научни изявления и даже в диалози.

Тръгнали експедиции, провеждали се разкопки, изучавали се антични хроники и митове, мнозина мечтаели да открият страната, където са живели арийците. И не щеш ли бил открит Аркаим, а с изключение на него – цяла група укрепени селища, които нарекли „ Страната на градовете “. Тя е ситуирана по източните скатове на уралските планини и се състои от двадесет комплекса, които заемат територия, която се протяга на 350-400 км от север на юг и на 120-150 км от запад на изток. Всички тези укрепени селища са съществували едновременно и дистанцията сред тях е било 50-70 км.

 Аркаим Именно откриването на Аркаим става международна сензация. Откритият град се оказал връстник на египетските пирамиди и Стоунхендж, а с последния Аркаим се намира на една географска широчина. Възрастта на античния град е 3800-4000 година

По данни от радиовъглеродния разбор възрастта на Аркаим е 3600-3900 година

Не единствено град, само че и обсерватория

Аркаим очевидно е бил издигнат като комплициран комплекс по авансово квалифициран и добре създаден проект. Градът бил насочен към астрономически обекти с прецизна акуратност. Четирите входа на храда са строго насочени към светлината.

През 1990-91 година Аркаим бил проучен от известния съветски астроархеолог Константин Биструшкин. Той изучавал античния град като астрономическа обсерватория на арийците. Според учения Аркаим освен е комплицирано оборудване, а даже извънредно комплицирано. Планът на града напомнил на откривателя фамозния Стоунхендж в Англия. Той открил, че вътрешният кръг с диаметър 85 метра в действителност е пръстен с два радиуса – 40 и 43б2 метра.

Ученият стигнал до извода, че Аркаим се явява обсерватория, в която при наблюдения и измервания били употребявани моментите на изгрева и залеза на Слънцето и Луната. Освен това в Аркаим можели да се фиксират 18 астрономически събития – 6, свързани със Слънцето, и 12 – с Луната. Любопитно е, че в този проект Стоунхендж отстъпва на Аркаим – там може да се фиксират 15 събития. Освен Биструшкин, с астроархеологически калкулации, съумял да открие връзка на някои параметри на Аркаим даже с прецесията на земната ос. С помощта на астрономически способ учения стигнал до извода, че Аркаим е с 1000 години по-стар, в сравнение с считат археолозите.

Силна аномална зона

Председателят на комисията на РАН по просвета на Древна и Средновековна Русия проф. Валерий Чудинов в едно изявление споделя следното: „ Съществуват най-малко две места, които също би трябвало да носят названието Аркаим. Първото – условният Аркаим – са руините, които през днешния ден се демонстрират на туристите. Вторият Аркаим се намира малко по-далече – на мястото, където разкопките още не са приключени и където външни хора не се позволяват. И най-после, третият Аркаим се счита за неразрешено място, което по неразбираеми аргументи даже локалните поданици заобикалят отдалеко. “

Какво е мястото, от което се опасяват локалните, и за какво? С печална популярност тук се употребява горичка, намираща се близо до Аркаим. Неведома мощ е изкривила на брезите на това място в самата им основа. Обгаряния по стволовете на дърветата, като че ли от удар от мълнии, се срещат много постоянно, като че ли небесни стрели са избрали това място за собствен „ военен полигон “. Хората не предлагат да се стопира в гората, а по опция – най-добре да се заобикаля.

Говорят, че в миналото в тази гора хората полудявали, има и разкази, че целият Аркаим е една от най-мощните аномални зони в света.

Тайна, недаваща покой на учените

Някои откриватели считат, че Аркаим и другите селища от „ Страната на градовете “ са били единствено междинна спирка на арийците по продължителния им път от тяхната полярна татковина Хиперборея.

Разкопките сочат, че в Аркаим не е имало борби с неприятели, нито инцидентни пожари или рухвания на астероиди. Жителите му са взели всичко скъпо със себе си и са напуснали града, като са го запалили. Мнозина ги съпоставят с маите, също загадъчно изоставили своите градове. Според една от версиите маите са били принудени да създадат това заради продължителна суша. Възможно е и арийците да са напуснали това място по същата причина.

Източник: drevnite.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР