Аржентинският президент Хавиер Милей издаде указ за увеличаване на държавния

...
Аржентинският президент Хавиер Милей издаде указ за увеличаване на държавния
Коментари Харесай

Президентът на Аржентина издаде указ за увеличаване на държавния дълг с 2,5 млн. долара

Аржентинският президент Хавиер Милей издаде декрет за увеличение на държавния дълг с 2 милиарда аржентински песо (2,5 милиона долара). Това заяви порталът La Politica Online, базирайки се на указа на президента. Според него тази мярка ще помогне за покриване на дълговите отговорности на страната и погашение на обезщетения на чиновниците в обществения бранш. Порталът обаче отбелязва, че тази стъпка „ опонира на главния принцип “ на политиката на президента.

Според последните данни, оповестени на уеб страницата на аржентинското държавно управление, размерът на брутния дълг възлиза на обща сума, еквивалентна на 425 милиарда $. Милей встъпи в служба като президент на Аржентина на 10 декември. В първата си тирада като държавен глава той дефинира обстановката в страната като сериозна и съобщи нуждата от шокови ограничения в стопанската система. Политикът-либертарианец се застъпва за минимална държавна интервенция, смята за належащо премахването на Централната банка на Аржентина за битка с инфлацията, дава обещание да приватизира държавните компании и не изключва прекосяването към $.

Новият министър на стопанската система на Аржентина Луис Капуто разгласи на 13 декември, че държавното управление на Милей ще понижи на половина броя на министерствата. В републиката вместо сегашните 18 ще останат общо 9 министерства - на външните работи, стопанската система, сигурността, защитата, човешкия капитал, правораздаването, инфраструктурата, опазването на здравето и вътрешните работи. Властите чакат това да редуцира 50% от длъжностите на висши държавни чиновници и 34% от всички политически позиции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР