Аржентински палеонтолози са открили останките на гигантски нов вид тревопасен

...
Аржентински палеонтолози са открили останките на гигантски нов вид тревопасен
Коментари Харесай

В Аржентина откриха вкаменелости на огромен динозавър

Аржентински палеонтолози са разкрили останките на великански нов тип тревопасен динозавър с дълга шия в южния район на страната Патагония, като споделят, че находката се подрежда като една от най-големите, откривани в миналото, съобщи Ройтерс, цитиран от News.bg
Прочетете още
Вкаменелостите са били открити в естествения резерват " Пуебло Бланко " за първи път от учени през 2018 година Костите на динозавъра са били толкоз огромни, че микробусът, който ги е превозвал се е преобърнал, като нито учените нито самите остатъци са пострдали.

Палеонтологът Николас Чименто сподели, че учените са решили да кръстят динозавъра Chucarosaurus Diripienda, което значи твърдо сварен и бъркан, тъй като се е търкалял и е оживял след случая.

Със своите 50 тона тегло и 30 метра дължина Chucarosaurus е най-големият динозавър, открит в миналото в планинската провинция Рио Негро. Той е живял в интервала късна Креда дружно с хищници, риби и морски костенурки.

Бедрената кост на чукарозавъра, която е дълга 1,90 метра, е била разграничена на три елементи, всяка от които от по над 100 кг и изисквала най-малко трима души, с цел да я вдигнат, споделиха учени.

Патагония е била дом на най-големите растителноядни динозаври в света, като колосалния Patagotitan mayorum, най-големият динозавър, откриван в миналото, макар че учените към момента не знаят за какво типовете там са расли толкоз бързо и в някои случаи в никакъв случай не стопират да порастват през целия си живот.

Палеонтологът Матиас Мота сподели, че до момента в който Chucarosaurus, зауропод, съперничи на други патагонски колоси по мярка и тегло, характерностите на бедрата, предните и задните крака допускат, че е по-тънък и изящен.

Около 140 типа динозаври са открити в Аржентина, която се подрежда измежду първите три страни в света за проучвания и открития дружно с Китай и Съединените щати.

Проучванията са извършени от откриватели от Музея на естествените науки " Бернардино Ривадавия ", фондация " Азара " и Националния проучвателен съвет " Конисет " с поддръжката на Националното географско общество.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР