Аржентина е отправила официално искане към властите на Руската федерация

Аржентина е отправила официално искане към властите на Руската федерация ...

Аржентина поиска от Русия да ѝ предаде бивш ирански министър.

Аржентина е отправила официално искане към властите на Руската федерация за арест на Али Акбар Велаяти, бивш външен министър на Ислямска република Иран, предаде БГНЕС.
От Министерството на външните работи на южноамериканската държава искат екстрадирането на Велаяти във връзка с атентата срещу еврейски център в Буенос Айрес през 1994 година.
Велаяти, който е съветник по международните въпроси на иранския духовен водач Али Хаменей, се намира на посещение в Русия в качеството си на специален пратеник на иранския президента Хасан Роухани и възнамерява да отпътува по-късно днес (13 юли) за Китай. По тази причина от външното министерство на Аржентина са отправили подобно искане и до китайските власти.
В официално изявление на Министерството на външните работи на Аржентина се твърди, че от латиноамериканската страна ще изчакат руският отговор на искането за екстрадиране, което е направено "в съответствие със съществуващото споразумение между двете държави".
Велаяти беше външен министър на Иран, когато на 18 юли 1994 година, бомбен атентат срещу еврейски културен център в Буенос Айрес отне живота на 85 души, а 300 бяха ранени.
Според съдията, гледащ случая, Велаяти е обвинен в "извършване на убийство, поради расова или религиозна омраза". Ливанската организация "Хизбула" е нарочена за физически извършител на атентата, както и за нападението срещу посолството на Израел в Буенос Айрес, но за подбудител е посочен Иран.
На снимката: Президентът на Иран Хасан Роухани

Източник: actualno.com