Арина Сабаленка защити титлата си от Australian Open. Беларускинята го

...
Арина Сабаленка защити титлата си от Australian Open. Беларускинята го
Коментари Харесай

Палачинки, кучета и книги - хобитата на беларуската принцеса

Арина Сабаленка отбрани купата си от Australian Open. Беларускинята го направи по решителен метод - с класен тенис, като не остави късмет на съперничката си Кинуен Джън от Китай, надделявайки за малко време с 6-3, 6-2 на финала. Всъщност родената в Минск тенис хубавица не даде нито сет на своите съпернички по пътя си към нова купа.

Световната №2 направи мача за купата неравностоен и добави втория си " мейджър " трофей, откакто не загуби сет през целия шампионат.

Тя е първата тенисистка от Виктория Азаренка (2013 г.) насам, която пази купата си в Мелбърн. Освен това, 25-годишната беларускиня е деветата в Оупън епоха, която печели следващи трофеи на Аустрелиън Оупън.

Арина Сабаленка завоюва първата си купа от Шлема на Откритото състезание на Австралия през януари 2023 година, а по-късно пробва да наложи своята доминация в женския тенис. И моментът, в който тя ще плаши своите съпернички, е все по-близо. Не инцидентно експертите й предсказват блестящо бъдеще и още огромни титли.

Ще ви срещнем с забавни обстоятелства за новата остаряла кралица на Мелбърн.

КОЯ Е АРИНА САБАЛЕНКА?

Арина Сабаленка е професионална тенисистка от Беларус. Тя е родена на 5 май 1998 година в столицата на Минск и сега е на 25 години. Арина е спечелила 14 трофеи на сингъл.

КОЙ Е НЕЙНИЯТ ТРЕНЬОР?

В момента Арина Сабаленка работи с Антон Дубров, откакто пробният опит през 2020 година с Дитер Киндлман - някогашен ментор на Анжелик Кербер, не се увенча с триумф. Преди това тя е работила с някогашния съветски тенисист Дмитрий Турсунов и Саша Бажин.

КАКВА Е ПОЗИЦИЯТА НА САБАЛЕНКА Пожарна охрана ОТНОШЕНИЕ НА НАХЛУВАНЕТО НА РУСИЯ В УКРАЙНА?

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна, беларускинята заобикаля да разгласява каквото и да било в обществените медии или да прави изказвания. През последните месеци тя разяснява, че усеща " ненавист " от страна на другите по време на турнето поради националността си. А на Уимбълдън тя се разграничи от дейностите на беларуското държавно управление.

ЗАЩО АРИНА САБАЛЕНКА Е ВОДЕЩО ИМЕ В НОВИНИТЕ?

Арина Сабаленка доближи до финала на Откритото състезание на Австралия през 2024 година като защитаваща купата си. На полуфинала тя победи американката Коко Гоф със 7-6(2) 6-4, с цел да стигне до третия си следващ край на шампионат от Шлема на твърди кортове. Както стана към този момент дума, в борбата за трофея Сабаленка сложи бързо на колене китайката Джън.

Тя стана 29-ата жена, оглавявала класацията на WTA, когато на 11 септември 2023 година зае първото място. Беларускинята завоюва Откритото състезание на Австралия през януари, доближи до полуфиналите на " Френч Оупън " и на Уимбълдън и приключи на второ място на US Open, където отстъпи на Коко Гоф. Тя губи първото място в ранглистата на Ига Швьонтек след финалите на WTA през 2023 година, където е полуфиналистка и отстъпи на полякинята.

Печели първата си купа от Големия шлем на Откритото състезание на Австралия през 2023 година, като на финала побеждава шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина с 4-6 6-3 6-4. Това беше първи край от Шлема за 25-годишната тенисистка и тя го приключи при четвъртия си мачбол.

Преди това Арина Сабаленка доближи до най-големия тогава край в кариерата си на финалите на WTA през 2022 година във Форт Уърт, Тексас. Мощната беларускиня се класира за полуфиналите на второ място в своята група и продължи с триумфите, надигравайки международната №1 Ига Швьонтек в три сета на полуфинала за една от най-големите си победи в кариерата.

КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО Ѝ ПРЕДСТАВЯНЕ В ТУРНИРИТЕ ОТ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ?

Сабаленка печели първата си купа от Големия шлем, когато побеждава Елена Рибакина и печели Откритото състезание на Австралия през януари 2023 година, а в този момент отбрани купата си. Преди това тя беше достигнала три полуфинала на шампионати от Шлема, само че всякога губеше: от Каролина Плишкова на Уимбълдън през 2021 година, от Лейла Фернандес на полуфинала на Откритото състезание на Съединени американски щати през 2021 година и от Ига Швьонтек на полуфинала на US Open през 2022 година

През 2023 година тя доближава до първия си край в Ню Йорк, само че загуби от Коко Гоф с 2-6 6-3 6-2.

До началото на US Open 2023 година най-високото й класиране в кариерата е №2 - индикатор, който тя доближава за първи път на 23 август 2021 година След това тя се завръща под №2, откакто печели Откритото състезание на Австралия през 2023 година За пръв път заема поста на международна №1 след второто си място на US Open през 2023 година

КОЛКО ТИТЛИ Е СПЕЧЕЛИЛА САБАЛЕНКА?

Арина Сабаленка е спечелила 14 трофеи на сингъл от WTA, в това число две следващи през 2023 година в Аделаида и на Откритото състезание на Австралия.

Сабаленка печели и шампионата Mutua Madrid Open през 2021 година По-рано тя победи в влиятелния шампионат WTA Wuhan Open два пъти поред - през 2018 година и 2019 година

Арина Сабаленка се отличава и в двете съществени форми на играта. През февруари 2021 година тя доближи най-високото място в ранглистата за двойки, като през 2020-а изигра множеството от шампионатите с белгийската си партньорка Елизе Мертенс. Сабаленка има шест трофеи на двойки в кариерата си.

След като печелят купата на двойки на Откритото състезание на Австралия през 2021 година дружно с Мертенс (втората им купа от Големия шлем в отбор), двойката афишира, че няма да играе дружно в останалите шампионати от Шлема, защото Сабаленка желае да се концентрира върху сингъла.

КОЛКО Е СПЕЧЕЛИЛА ОТ НАГРАДНИ ФОНДОВЕ?

До момента Сабаленка е спечелила над 20 милиона $ от наградни фондове - общо на сингъл и на двойки.

КАКЪВ Е ПРЯКОРЪТ НА АРИНА САБАЛЕНКА?

О, да, тя има подобен - " принцесата боец ", наречена, може би, поради безстрашната й и мощна игра. И наподобява, че това й харесва.

КАКВИ СА НЕЙНИТЕ ХОБИТА?

Тя обича палачинките, кучетата и четенето. Любимата книга на Сабаленка е " Граф Монте Кристо " на Александър Дюма.

АКТИВНА ЛИ Е АРИНА САБАЛЕНКА В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ?

Беларускинята има повече от 110 000 почитатели в своя Туитър акаунт, където споделя най-вече подготвителни изявления, само че понякога и по-забавни неща. Сабаленка има и над 88 000 почитатели във Facebook, само че е най-активна в Инстаграм, където има повече от 1.1 милиона почитатели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР