Арина Сабаленка и Коко Гоф (САЩ) ще спорят за титлата

...
Арина Сабаленка и Коко Гоф (САЩ) ще спорят за титлата
Коментари Харесай

Арина Сабаленка осуети американски финал на US Open

Арина Сабаленка и Коко Гоф (САЩ) ще спорят за купата на финала на Откритото състезание на Съединени американски щати по тенис при дамите. Беларуската трагично и доста мъчно елиминира Мадисън Кийс (САЩ) - 0:6, 7:6(1), 7:6(10:5), по този начин предотврати американски край. 

В понеделник тя ще е №1 в света, като има късмет да прибави и Мейджър купа.

В другия полуфинал тийнейджърката Гоф се оправи Каролина Мухова (Чехия) - 6:4, 7:5.
 Снимка АП/БТА
Той бе пресечен след първия гейм и нежеланата пауза търпя близо час, като двете тенисистки се прибраха в съблекалните. Спирането на мача бе провокирано от трима екоактивисти, които станаха от местата си и започнаха да викат и скандират. Видя се, че носят тениски с надпис " Стоп на изкопаемите горива ". Самата Гоф опита да комуникира с тях и други фенове, само че без триумф.

Охраната изведе двама, само че забавянето пристигна от това, че третият бе залепил босите си крайници на пода. Отне време, преди да бъде отлепен и също изпроводен от централния корт в комплекса " Флашинг медоус " в квартала " Куинс ".
 Снимка АП/БТА
Групата Extinction Rebellion (XR) съобщи, че стои зад митинга.

" Определено имам вяра в човешкото въздействие върху измененията в климата. Мисля, че има неща, които можем да създадем по-добре. Бих ли предпочела това да не се случва в моя мач. 100%, да. Няма да заставам тук и да неистина. Мисля, че моменти като този са определящи историята. Предпочитам това да не се случва в моя мач, само че не бях ядосана на деятелите ", съобщи Гоф.
 Коко Гоф. Снимка АП/БТА
Тя е най-младата американка след Серена Уилямс през 1999-а, която ще играе за купата на този шампионат от Големия шлем. Направи два ранни пробива и дръпна решително на Мухова с 5:1.

Чехкинята възвърна самообладанието си и обърна развоя. Най-напред се пребори за пробив, завоюва си подаванията и редуцира пасива си до 4:5. След това обаче се поколеба в някои моменти, по този начин улесни своята противничка.

Вторият сет беше много по-напрегнат и чехкинята отрази мачбол в десетия гейм. След това американката тийнейджърка завоюва подаването си и излезе напред. Мухова избави още четири мачбола на собствен сервис, преди най-сетне да сбърка при шестия.
 Арина Сабаленка. Снимка АП/БТА
Арина Сабаленка, която завоюва " Аустрелиън оупън " тази година, мина през призрачен сън, губейки първия сет против доста надъханата Мадисън Кийс на нула. Това се случва доста рядко на толкоз високо равнище и напред в шампионат от Големия шлем.

Все отново беларуската се " събра " и с доста старания измъкна с тайбрек втория сет. В заключителния гейм беше безапелационна. 

В третата част тя изоставаше с 3:5 и Кийс - финалистка от 2017-а, се виждаше още веднъж в мача за купата вкъщи. Тук обаче Сабаленка сподели извънреден темперамент и здрави нерви, като направи поредност от 12 безответни точки. Пак се стигна до тайбрек, само че като за съдбоносен трети сет (или пети при мъжете) до 10 точки, а не до 7 т. 

Сабаленка обаче беше не запомнила това. При 7:3 в нейна изгода тя изпусна ракетата и постави ръце на лицето си, само че то бързо се изкриви от мъчителна усмивка, откакто беше подсетена за правилото. Това не се отрази на концентрацията й, малко по-късно от третия мач-пойнт записа запаметяващ се триумф.

Арина Сабаленка е посочена за любимец за купата най-много поради по-големия си опит.

Тя е едвам третата жена в Оупън ерата (от 1968 г.), която печели полуфинал на шампионат от Големия шлем след 0:6 в първия сет. Другите две са Щефи Граф против Аранча Санчес-Викарио на " Ролан Гарос " през 1992-а и Ана Иванович против Даниела Хантухова в Австралия през 2008 година

Полуфиналите при мъжете са идната нощ наше време.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР