Архитектурно бюро от Италия, по чийто проект са изпълнени болниците

...
Архитектурно бюро от Италия, по чийто проект са изпълнени болниците
Коментари Харесай

Архитекти от Милано ще проектират сграда на отлежалия циклотрон

Архитектурно бюро от Италия, по чийто план са изпълнени лечебните заведения " Сан Рафаел " в Милано и " Сан Джерардо " в Монца, ще проектира постройката на прекомерно дълго упования да проработи циклотрон TR2 в България.
Анонсираният като ускорител с най-хубави параметри на Балканите и най-големия теоретичен план на България е доставен през януари 2016 година Изпълнител на поръчката бе компания " Циклотрон инженеринг “ ООД за 4,7 млн. $ без Данък добавена стойност (с Данък добавена стойност сумата възлиза на над 10 млн. лева.).
Циклотронът е предопределен да създава PET и SPECT-изотопи за лекуване на онкоболни пациенти . Той обаче отлежава към този момент три цели години до момента в помещение на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика в София, тъй като няма къде да го инсталират.
Две години и седем месеца лиши на Института да приготви поръчката, с която оповестиха, че търсят архитект на постройката, която ще е комплицирана за планиране и комплицирана за създаване.

Преди дни процедурата е финализирана с избор на консорциум „ БГ Национален циклотронен център. Водещ участник в него е италианското сдружение „ Проджети Плант С.Р.Л. “, което се е обединило с българската компания „ Сиела Норма “ АД за правни и осведомителни справочни системи. Негова задача ще е да създаде абстрактен, механически и работен план за бъдещата лаборатория „ Циклотронен център “.
Офертата на италианско-българския консорциум е на стойност 772 200 лева без Данък добавена стойност (или 926 640 лева с ДДС) и период за осъществяване 36 седмици (9 месеца) . Договорът следва да се подпише.
Другият претендент – ДЗЗД „ Вега-Призма СМС “, е отхвърлен от присъединяване. В него са обединени италианската компания „ Призма Инженеринг С.Р.Л. “, която е проектирала университета на Милано – „ Бикока СВАН изотоп АГ “ и българските сдружения „ Вега медикал “ ЕООД и „ СМС “ ООД.
При заложените за осъществяване периоди може да чакаме, че през месец септември 2019 година планът ще е подготвен . Тепърва по-късно ще се приготвя нова социална поръчка за строително-монтажни работи. По-рано, преди да е подготвен планът, процедурата за строителство не може да се разгласи. В подобен случай най-оптимистичният период, в който може да проработи циклотронната лаборатория, е след към три години. Тоест пет години откакто е доставена неповторимата и витално значима за хиляди пациенти машина .

Очакваният период за създаване на циклотронния център е 24 месеца дружно с подготовката на площадка. Програмата на циклотронния център за произвеждане на радиоизотопи се чака да продължи към 20-25 години. Съществуващите данни от употребата на циклотрони от семейството TR демонстрират, че експлоатационният живот на този вид циклотрони може да се удължи до над 30 години. Научно-изследователската и развойна стратегия на циклотронния център се чака да продължи към 30-35 години. Циклотронът ще бъде демонтиран дружно с задействаните системи и съставни елементи от бункера към 40 години след въвеждането им в употреба. Необходимата дълготрайност на живота на постройката е най-малко 50 години.

Националният циклотронен център ще бъде построен в " Научен комплекс 2 " на Българска академия на науките (бул. „ Цариградско шосе “ № 72 в София). Той ще бъде градеж от първа категория, ІV-ти клас на значителност във връзка с сеизмична резистентност заради сензитивния темперамент на оборудването.

Имотът е благосъстоятелност на Българска академия на науките, възложен с решение на Министерския съвет за създаване на Атомен център, към който през цялото време е планувано създаване на ускорителна лаборатория с циклотрон. Застроената му повърхност ще е 3000 квадратни метра, а разгънатата – 6000 кв. метра. Близо е до постройките, употребени от Института по нуклеарна енергетика. Достъпът до обекта ще бъде затворен за жители поради физическата му отбрана като нуклеарно оборудване. Там ще работят към 20 учени. Инвестиционният план за лабораторията по решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, не предстои на Оценка на въздействието върху околната среда.
Припомняме, че съгласно контракта сред страните по доставката на циклотрона, подписан на 8.10.2014 година, Институтът по нуклеарна енергетика е бил задължен да приключи построяването на пространствата, в които да инсталира апаратурата, и да показа на изпълнителя позволение за използването им най-късно до приключване на 17 месеца от сключването на договора. Тоест, пространствата е трябвало да са подготвени тъкмо когато ускорителят е бил посрещнат тържествено с гала при започване на 2016-та. Вместо това се е минава към осъществяване на аварийна уговорка. А тя е, че при неспособност движимостта да бъде доставена в плануваните за задачата пространства заради незавършване на строителните работи и/или неполучено позволение за използването им, възложителят се задължава да укаже на изпълнителя друго уместно помещение в София, където машината ще се съхранява от възложителя за негова сметка и риск до създаване на подобаващите пространства и приемане на позволение за тяхното прилагане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР