Архитект Тосин Ошиноуо има забележителна кариера. Тя проектира един от

...
Архитект Тосин Ошиноуо има забележителна кариера. Тя проектира един от
Коментари Харесай

„Къщата с фенерите“: Как изглежда един от най-луксозните имоти в Африка

Архитект Тосин Ошиноуо има забележителна кариера.

Тя проектира един от най-големите търговски центрове в Лагос, Нигерия, плажни къщи по крайбрежието и домове за бежанци в страната.

Тя е първата африканка, която ще бъде куратор на архитектурното триенале в Шарджа, което ще се организира в Обединените арабски емирства от ноември 2023 година до март 2024 година, споделя CNN.

Заедно със свои сътрудници от архитектурното студио cmDesign Atelier приключват и първия си жилищен план в ултраексклузивния квартал Banana Island в Лагос, наименуван " Къщата с фенерите ".

Имотът, който съставлява устойчива триетажна къща с пет спални и седем бани, захранвана напълно със слънчева сила, е по едно и също време трогателен и " муден труд на любовта ", споделя архитектката.

Строителството стартира през януари 2021 година и завършва през октомври предходната година.



Изкуствено основаният Banana Island е с повърхност от 1,6 милиона квадратни метра във формата на банан и съставлява частна общественост от затворен вид в комерсиалната столица на Нигерия. Ексклузивният регион обаче влезе в новините през април, когато се срути седеметажна постройка в развой на градеж, напомня CNN.

С частни системи за електроснабдяване и водоснабдяване, парцелите там са едни от най-скъпите на континента.

Това е едно от главните провокации пред плана „ Къщата с фенерите “, споделя Ошиноуо, със строго лимитирано работно време, което затруднява спазването на крайните периоди.

Въпреки това, Ошиноуо се гордее с крайния резултат. " Едно е да създадеш страховит концептуален дизайн. Друго е да го изпълниш безпроблемно ", споделя тя. " Толкова вълнуващо е да видиш, решенията, които си взел, са проработили. "



Ошиноуо мечтае да стане проектант още от 12-годишна, когато преглежда проектите на етажите и оказва помощ на татко си да проектира част от ваканционния им дом.

Завършва архитектура и градски дизайн в Обединеното кралство, както и магистърска степен по архитектура, работи за огромни компании в Обединеното кралство и Европа, преди да се върне в Нигерия през 2009 година

Основава cmDA през 2012 година заради нуждата да сътвори мощен естетически жанр, който да отразява актуалната и прогресивна културна еднаквост на Африка.

" Много е значимо да се основава архитектура, която, доколкото е допустимо, да се осъществя от наличното в страната. Правейки това, би трябвало да стартираме да мислим за въпроси, свързани с устойчивостта и отговорността към околната среда. ", добавя тя.



Този блян към резистентност е нещото, което придвижва в ролята си на куратор на идното тази година архитектурно триенале в Шарджа.

Темата, която Ошиноуо измисля, е " Красотата на непостоянството и архитектурата на адаптивността ", която съгласно нея преглежда незадоволително оценените нововъведения в Глобалния юг, които се оправят с изискванията на дефицит.

Архитектката се надява триеналето да бъде привлекателно място за интернационалната общественост.



Снимки: cmDesign Atelier
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР