Архипелагът Сейнт Килда се състои от островите Хирта, Дън, Соя

...
Архипелагът Сейнт Килда се състои от островите Хирта, Дън, Соя
Коментари Харесай

Едно от най-призрачните места в света

Архипелагът Сейнт Килда се състои от островите Хирта, Дън, Соя и Борерай, които са формирани от вулканично изригване пред повече от 60 милиона години край крайбрежията на Шотландия. Сейнт Килда е един от най-отдалечените региони на Англия. Толкова е далечен, че мъчно може да бъде открит даже на на картата. Въпреки това обаче той е бил населяван от хора в продължение на доста години.
 Снимка 441847

Каменните сечива от бронзовата ера допускат, че хората са живели на островите най-малко две хилядолетия, в случай че не и повече. Смята се, че са употребявали дребни лодки, с цел да се придвижват сред островите, като събират яйца, ловят риба и морски птици, с цел да обезпечават прехраната си. Според разнообразни източници локалните отглеждали и животни, и развивали още доста други занаяти. Въпреки това, при започване на XX век се следи последователно заличаване на обичайния метод на живот на островитяните, включително и на овцевъдството, тъкането и риболова.

Да обитаваш и обработваш земята в този забутан завършек на света безспорно е било доста мъчно. Дори ловът на птици и морски жители наподобява като същинско предизвикателство.
 Снимка 441848

И по този начин макар че Сейнт Килда е населяван повече от 2000 години, той бива зарязан пред към 100. Хирта, главният остров на Сейнт Килда е и последният, обитаем с хора от четирите. Последните му поданици обаче желаят евакуация през 1930 година, поради сложните условия на живот там и напущат обичайното шотландско крайбрежно село, което в този момент пустее в руини.
 Снимка 441849

Днес изоставеното село безспорно наподобява доста ужасно и злокобно. Има повече от 40 каменни жилища, а тревата е избуяла на всички места. Сейнт Килда към момента продължава да бъде дом на доста птици. За страдание обаче и те са в заплаха от изгубване. Заради намаляването на храната и смяната на климата, броя им е спаднала с 90 % през последните 15 години, написа Life Globe.
 Crazy House - историята на
Историята на " Лудата къща " във Виетнам

Една от най-необичайните здания в света
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР