Архиепископът на Кипър Георгиос в първото си Великденско послание тази

...
Архиепископът на Кипър Георгиос в първото си Великденско послание тази
Коментари Харесай

Кипърският въпрос - акцент в първото Великденско послание на архиепископа на Кипър Георгиос

Архиепископът на Кипър Георгиос в първото си Великденско обръщение тази заран сложи мощен акцент върху Кипърския въпрос, заплахата от турцизация на Кипър и притока на мюсюлмански имигранти към него, съобщи БНР.

Великденската енциклика, в която той акцентира политическите проблеми пред страната, бе прочетена след службата на Възкресението във всички църкви.

Главата на Кипърската православна черква употребява " този най-светъл миг от църковната година “, както го назова, с цел да призове всички да се сплотят против " крайната заплаха ", която заплашва Кипър – заплахата от турцизация. Тази готовност на хората би трябвало да подсигурява " националното оцеляване в земята на нашите предшественици " и нейната хилядолетна история.

Архиепископът се базира на " неприемливите претенции на окупационната мощ ", визирайки Турция, за обновяване на договарянията за Кипър въз основата на решение за две страни.

" Непрекъснатите отстъпления не успокояват завоевателя, нито го водят до компромис ", сподели той.

Църковният лидер предизвести и за ходовете на Анкара, с които претендира за града-призрак Вароша в окупираната Фамагуста, както и за " интензивното заселване " на северната част на острова с хора от Турция след земетресението там.

Архиепископ Георгиос уточни още, че " голяма заплаха " произтича от влизането в Кипър на " незаконни мюсюлмански имигранти, които са съзнателно насочвани от Турция за смяна на демографския темперамент " на страната.

Всичко това " усилва безпокойството и всекидневната неустановеност на нашите хора ", акцентира предстоятелят на Кипърската черква.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР