Археолозите, разработвайки обекти от територията на Римската империя, вадят на

...
Археолозите, разработвайки обекти от територията на Римската империя, вадят на
Коментари Харесай

10 любопитни факта от образователната система на Римската империя

Археолозите, разработвайки обекти от територията на Римската империя, вадят на бял свят артефакти и извличат информация за живота на хората от това време, с цел да възстановят по теоретичен път един от дълго време липсващ свят. Те реконструират допустимо най-точно римското общество и средата, в която то е съществувало. Но защо би ни била потребна тази информация?

Ние, европейците, от 21 век се считаме за най-напредналите, софтуерно най-модерните и надали не най-съвършените индивиди в историята на цивилизацията. Понякога забравяме, че културата на Европа е доста остаряла и корените на някои от традициите, присъщи за сегашните европейски страни, са доста надалеч обратно във времето. И даже някои от актуалните проблеми имат аналози в древността.

Античността е епохата на най-голям подем на културата и изкуствата. А просвета и изкуство без образовани основатели и консуматори не би могла да съществува. Питам се каква ли е била просветителната система в Римската империя?

Ако и вие сте любопитни за приликите и разликите със актуалната такава, запознайте се с 10 любопитни обстоятелството от просветителната система на Римската империя.

 10 любопитни обстоятелството от просветителната система на Римската империя

1. “Началните “ учебни заведения в Римската империя се намирали под колонадите на улиците. Събирали групи от към 30-ина деца на териториален принцип, които били обучавани от преподавател (наречен в един махленски графит „ plagosus “). Преподавателят разполагал с преносима черна дъска и дълга, тънка пръчка, с която поправял грешащите възпитаници. В превод „ plagosus “ значи „ този, който бие “.

2. В Римската ера се четяло единствено на глас, даже когато човек е самичък в помещението. Думите се изговаряли мощно, а, в случай че текстът е прекомерно дълъг, в края му към този момент се шепнело. В учебните заведения всички декламирали текстовете хорово. Задължително било научаването и рецитирането на 23-те букви на латинската писменост, както и 12-те таблици – писаните закони на Рим. Четенето на разум се появило чак в Средновековието – в манастирите, където четящите не бивало да смущават молещите се.

3. Писането ставало върху дървени дъсчици, покрити с восък, по които се драскало с перо. Първоначално се пишело „ наужким “ – повтаряли се издълбани в дъсчицата букви, с цел да свикне ръката на детето с формата им. Междувпрочем на леваците в тези времена не им е било по никакъв начин елементарно – всички са били задължени да пишат единствено с дясната ръка.

 10 любопитни обстоятелството от просветителната система на Римската империя

4. Началният (масов) стадий на образованието включвал преодоляването на четене, писане и броене. След това множеството деца започвали работа. В римското общество трудът на малолетните не се смятал за закононарушение.

5. Синовете от богати родове продължавали образованието си в частни учебни заведения или в домашна конюнктура, с наети от фамилията учители. Изучавали латинска и гръцка граматика, литература, митология и музика. Учителят (gramaticus) запознавал учениците си и с най-високите мостри в изкуството на това време. Подробно се изучавали творбите на Омир, Еней, Вергилий, Цицерон и Хораций. Това се смятало за наложително за общата просвета на младежите.

6. При изявени заложби и специфичен интерес от младежите, се поканвали и преподаватели по астрономия, математика и география. Тези младежи били бъдещите изследователи-пътешественици, инженери, градостроители и, несъмнено, пълководци, които да водят безбройните военни акции на империята. Но такова образование по механически и научни дисциплини на този стадий било по-скоро изключение.

 10 любопитни обстоятелството от просветителната система на Римската империя

7. След като завършели „ прогимназия “ (на към 15-16 годишна възраст) момчетата от заможни фамилии започвали образование при rhetor, който да ги вкара в тънкостите на красноречието. Това се смятало за наложителна причина за сполучлива кариера в публичния живот.

8. След преодоляване на общите правила на реториката, учащите се разделяли на две групи: едните в направлението suasoriae, а другите в controversiae. Първото направление обучавало бъдещите политици – те се упражнявали в определянето на всички „ за “ и „ срещу “ даден мотив, поддържайки гледната точка, употребявайки типичен текстове. Второто направление било за хора, които щели да практикуват в региона на правото. Учениците по двойки се упражнявали в поддържането на противоположни тези, създавайки си умения да спорят безапелационно.

 10 любопитни обстоятелството от просветителната система на Римската империя

9. Училищата от началния стадий, както към този момент разбрахте, се намирали на самите улици и събирали децата по квартали. „ Прогимназиите “ били в домовете на аристократите. А „ висшите “ учебни заведения – в специфични зали, в здания на огромния конгрес в Рим, които император Траян построил и дал за просветителни цели. Освен това, на територията единствено на град Рим имало 28 публични библиотеки.

10. Учителите в Римската империя отговаряли за образованието и възпитанието на цвета на римската юноша, все пак не били доста добре заплатени. Най-ниско било заплащането на учителите от началния стадий. Малко по-добро – на техните по-специализирани сътрудници (ludimagistri или literatores) и най-високо на учителите по изразителност и политически науки. Въпреки това множеството педагози трябвало да работят в допълнение (примерно като писари), с цел да се устоят.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР