Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се

...
Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се
Коментари Харесай

Откриха най-големия подземен град в света! Къде е?

Археолози са разкрили най-големия под земята град в света. Той се намира в Турция.

В околия Мидят, в югоизточния вилает Мардин, археолозите разкрили пещера, която е единствено началото на тунел от голям брой проходи, водещи до комплекс, състоящ се от водни кладенци, силози и места за поклонение – всички датиращи от втори и трети век от н.е., написа вестник Daily Sabah, предава БГНЕС.

„ Мидят е бил употребен непрестанно в продължение на 1900 години “, споделя Гани Таркан, шеф на музея в Мардин, който управлява разкопките. „ Първо е издигнат като укритие или зона за бягство. ”

След като през втори век християнството не е било публична вяра, фамилии, които са приели християнството, намират леговище в подземни градове, с цел да избягат от гонене от страна на управляващите. „ Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, издигнати за тази цел “, добави той.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Кападокия, в Източна Анадола, настояща централна Турция, съдържа към 200 антични селища, издълбани от меката вулканична канара на района през 7-ми и 8-ми век. Историците считат, че тези пещери в началото са дали на жителите на района леговище от непознати нашественици, а през 14-ти век са били употребявани като скривалища за християнските малцинства, които се криели от окупационните османски сили.

Градовете са изцяло изоставени едвам през 1923 година, след края на гръцко-турските войни.

Те са преоткрити инцидентно през 1963 година, когато мъж открива скрита стая зад стена в дома си.

Най-известният под земята град в Кападокия е многоетажният комплекс Деринкую, издигнат сред 780 и 1180 година н.е., ситуиран на към 60 метра подземен. Той е с потенциал да приюти към 20 000 души, плюс добитък. Винарски мазета, конюшни, параклиси и религиозно учебно заведение са били открити измежду тунели, които свързвали Деринкую с други сходни селища.

Новооткритият град Мидят обаче изпреварва Деринкую спрямо него. Може да побере „ най-малко 60–70 000 души “, споделя Таркан. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР