Археолози откриха мумия на 2000 години със златен език в

...
Археолози откриха мумия на 2000 години със златен език в
Коментари Харесай

Откриха мумия със златен език в Египет

Археолози откриха мумия на 2000 години със златен език в египетския комплекс Тапозирис Магна, заяви уеб сайтът Science Alert, представен от dariknews.bg.

Това би дало опция на покойника да приказва в задгробния живот. Дали мумифицираният обаче е имал някакъв говорен недостатък приживе, не е ясно.

Мумията е една от 16-те, открити в гробницата от археолозите, ръководени от Катлийн Мартинес. Храмовете в комплекса са отдадени на Озирис и Изида. Преди това археолозите са намерили монети с лика на Клеопатра VII, насочващи, че храмовете са употребявани през ръководството ѝ.

Друга мумия е с маска, която покрива огромна част от тялото ѝ и я показва усмихната. До две от мумиите има останки свитъци. Специалистите в този момент ги разчитат и дешифрират.

Открити са и доста добре непокътнати скулптури на хора, заровени в комплекса.

Man with the golden tongue: Gold-tongued mummy is found at 2,000-year-old burial site in Egypt where ancient rulers believed jewel enabled deceased to speak in the afterlife
For full click
— Dm Singh (@rajputdm_318)

Археолозите не са сигурни по кое време са живели мумифицираните хора, само че допускат, че е най-вероятно да е било по времето на Птолемеите (304 година прочие н. е. до 30 година прочие н. е.), които са наследници на един от генералите на Александър Велики, или по времето на римляните, поели ръководството на Египет след гибелта на Клеопатра VII през 30 година прочие н. е.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР