Археолози откриха край местността Славната канара в добричкото село Дебрене

...
Археолози откриха край местността Славната канара в добричкото село Дебрене
Коментари Харесай

Откриха византийско съкровище в Добричко

Археолози откриха край местността Славната скала в добричкото село Дебрене цяло византийско богатство. Сред впечатляващото изобретение на специалистите са 1202 бронзови монети от VI век.

От едната страна на монетите е изобразен император, като към момента не се знае кой е той, само че се допуска, че най-вероятно е някой от последните византийски императори. От другата страна е знакът за номинал.

Сред находките от византийското богатство е и антична амфора. По данни на експертите досега на българска територия не е намирано сходно богатство.

" Съкровище от ранновизантийски монети най-вероятно е принадлежало на църковно лице и това е църковната милостиня, която е събирана от миряните. " – прецизира пред медиите ръководителят на разкопките Боян Тотев.

 Артефакти

По думите му дребната амфора с бронзовите монети от VI век евентуално е била църковна милостиня, събрана от миряните и укрита при настъпление на авари и славяни.

При извършените разкопки са разкрити находки от няколко интервала - късноримски, ранновизантийски и старобългарски.

Според археолозите местността Славна скала в предишното е била мощен енергиен център и някъде в региона лежи огромна черква, чиито уреди ще бъдат откривани един по един.

До момента изследването е разкрило източната врата и северната крепостна стена на хипотетичната базилика, а изследването на местността продължава.

 Разкопки

В региона на село Дебрене при земеделска работа са открити и три римски спати - кавалерийски мечове, които са дарени на Регионалния исторически музей в Добрич.

Средният меч е извънредно добре непокътнат за годините си, а острието му може да прободе даже и сега. Другият меч е малко по-къс и не по този начин добре непокътнат.

Археологическите разкопки са финансирани от община Добрич, като упоритостта на общината е да разкрие скален манастир в региона, който да стане туристически обект. За 2015 година са планувани общо пет експедиции в местността.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР