Археолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица, съобщиха

...
Археолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица, съобщиха
Коментари Харесай

Археолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица

Археолози откриха елементи от фрески при разкопки край Твърдица, оповестиха от Историческия музей. При изследвания на средновековния град Вердица са разкрити обилни елементи от фрески на църква, ситуирана отвън крепостните стени. Най-добре те са непокътнати в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е завършен цокъл от правоъгълници с друг цвят, а над него на мрачно зелен декор се откроява част от права фигура на светец или духовник, потърпевш за християнската религия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Иманярски похищения са довели до забележителното заличаване на този монумент от края на XII-XIII век, показват от културната институция.

Археологическите изследвания на средновековната крепост-град Вердица започнаха през септември и се финансират от община Твърдица и Министерството на културата по план на музея за изследване и полева консервация. Целта на разкопките през 2022 година е цялостното откриване на останките от черква и уточняване на проекта ѝ.

Крепостта се намира в местността Градището, където са открити остатъци от крепостни стени и здания от интервала IV-XIV век. Във византийските извори те са отразени с името " Вердица ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР