Арестуваните жени в Пакистан стават все повече - предимно защото

...
Арестуваните жени в Пакистан стават все повече - предимно защото
Коментари Харесай

Тормозени и изнасилвани: жените затворнички в Пакистан

Арестуваните дами в Пакистан стават от ден на ден - най-вече тъй като всеобщата беднотия подтиква хората към закононарушения, само че и поради обвинявания в осквернение. От август 2021 година зидарят Рафик Масих и неговите четири деца живеят в боязън - откакто брачната половинка му била задържана за богохулство. Семейството е част от християнското малцинство в Пакистан, 48-годишната майка Шагуфта Киран е здравна сестра. Тя била арестувана, откакто била упрекната, че в група в WhatsApp направила обидни забележки по отношение на исляма.

Съпругът ѝ споделя за случая пред Deutsche Welle: „ По време на полемика в групата някои от нейните членове мюсюлмани възприели думите на Шагуфта като богохулни, създали скрийншотове и съобщили за случилото се в полицията ". След това полицията пристигнала, обискирала къщата и отвела дамата. Семейството ѝ дълго не знаело къде е тя - юристи разкрили цели шест месеца по-късно в кой затвор е арестувана.

Богохулството се санкционира със гибел

„ Живеем под опасността против брачната половинка ми да бъде заведен развой по обвинявания в осквернение - по тази причина с децата сме напуснали Исламабад и живеем в сиромашки квартал в близкия град Равалпинди. Избягваме публичните места и си стоим най-вече у дома, тъй като се боим от тормоз, какъвто постоянно се наблюдава в сходни случаи ", казва Масих. Той прави ремонтни действия за съседите си и работи най-вече нощем от съображения за сигурност.

По закон, признат в Пакистан през 1980-те години, обидата на исляма, без значение дали с думи, изображения или дейности, се санкционира в това число със гибел. Досега в Пакистан никой не е бил екзекутиран затова, само че мобингът против хора, упрекнати в богохулство, е реалност.

Масих споделя, че животът на брачната половинка му в пандиза не би трябвало да е под опасност, само че все пак е угрижен - тъй като през последните три години доста от съдиите, занимаващи се с нейния случай, са били заменени, а това бави правосъдното решение.

Затворничките в Пакистан са застрашени от издевателства

В собствен отчет от март 2023 година организацията „ Хюман райтс уоч "  предупреди, че затворничките в Пакистан са под огромна опасност от издевателства от страна на мъжете пандизчии, в това число от сексуални похищения и изнасилвания. Жените биват поставяни и под напън да вършат секс против храна или удовлетворяването на други потребности.

Правозащитната организация показва, че пакистанските затвори са фрапантно претъпкани: в килии, предопределени оптимално за петима, биват настанявани до 15 души.

Освен това правозащитници осведомят, че и младите девойки не са настанени в пандиза настрана от останалите. Семейство на затворничка разказало също, че липсват хигиенни принадлежности.

Престъпността нараства поради икономическата рецесия

„ Много от дамите, които стигат до пандиза, са от небогати фамилии ", показва пред Дъждовни води пакистанският юрист Сафдар Шудри. Той добавя: „ Например в случай че са търгували с опиати, с цел да припечелят по този метод издръжката за живота си ". Някои са упрекнати от личните си фамилии или от врагове в измислени закононарушения. Шудри акцентира, че редица дами не могат да изоставен пандиза, тъй като не могат да си разрешат да платят нужната за освобождението им гаранция или санкция.

По данни на юриста съвсем 90 % от задържаните дами биват оправдани на процесите, само че едвам след дълъг престой в пандиза. По думите на Шудри пакистанските съдилища са претоварени и не могат да смогнат с огромния брой случаи.

Пред Дъждовни води председателката на Националната комисия по правата на жените в Пакистан Нилофар Бахтиар декларира, че значима причина за растящия брой пандизчии е икономическата рецесия в страната.

„ Бедността кара хората с ниски приходи да правят закононарушения като търговия с опиати или обири, с цел да се устоят. " Това се отнася както до дамите, по този начин и до мъжете зад решетките. Бахтиар се афишира за цялостна поддръжка на дамите посредством по-добри условия за работа, с цел да може да се понижи възходящия брой на затворничките.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР