Аптеките в Румъния ще могат да отпускат без лекарско предписание

...
Аптеките в Румъния ще могат да отпускат без лекарско предписание
Коментари Харесай

Румъния: Аптеките ще отпускат без рецепта антибиотици при спешност в количество за два дни

Аптеките в Румъния ще могат да отпускат без лекарско наставление антибиотици за двудневно лекуване, заяви romania-insider.com, базирайки се на публично известие на здравното министерство.

Мярката е наложена, защото здравните управляващи в северната ни съседка се пробват да лимитират несъразмерната приложимост на антибиотици и свързаната с нея антибиотична устойчивост.

„ Антибиотици ще се отпускат по лекарска рецепта, която ще се съхранява в аптеката. Единствено в незабавни случаи избрани антибиотици, които покриват количеството за 48-часова доза, ще могат да се отпускат без рецепта, въз основа на декларация. Антибиотиците за деца – сиропи и други форми, ще се отпускат от аптеката в най-малката налична опаковка, която може да покрие нужната незабавна доза “, гласи наредбата на здравното министерство.

„ За да ограничи отпущането на антибиотици без рецепта, Министерството на здравеопазването понижи периода за незабавни случаи от 72 на 48 часа. Отпускането на незабавната доза би трябвало да бъде последвано от следващо посещаване на доктор за консултация и приемане на рецепта “, безапелационни са още от ведомството.

Румъния е преди всичко в Европа по консумация на антибиотици, с над 25 дози, прилагани на ден на 1000 души от популацията, и този индикатор остава на същото равнище както преди 10 години, съгласно изследване, оповестено от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC). Според центъра обстановката в Румъния и България е още по-обезпокоителна, защото потреблението на антибиотици се случва най-вече в общността, а не в лечебните заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР