апрежение в университетите малко преди началото на академичната учебна година.Причината

...
апрежение в университетите малко преди началото на академичната учебна година.Причината
Коментари Харесай

Драстично увеличение на семестриалните такси в университетите у нас

апрежение в университетите малко преди началото на академичната образователна година.

Причината за това е фрапантното нарастване на студентските такси в Алма матер, макар изключителното състояние с ковид инфекцията, оповестява

Най-голямо повишаване на таксите за студенти

се обрисува в медицинските университети у нас. Въпреки, че висшите образователни заведения са самостоятелни, става известно, че страната, и в частност просветителното министерство, е наложило постановления, които постановат нарастване с до 40% на таксите тук-там. Тук, обаче, ректорите демонстрират еластичност.

Шокиращото нарастване на таксите за платено образование в четирите медицински университета в България е с до 50%.

То се дължи на издадено разпореждане на Министерски съвет, което задължава управленията да го изпълнят. За да няма отлив на студенти, от Медицинският университет в Пловдив, са решили казуса като понижат административните такси, които взимат. Така нарастване при някои специалности няма да има, а при други ще е минимално.

Великотърновският университет

също е намерил метод да заобиколи наредбата, която може да остави старопрестолната Алма Матер с незапълнени бройки.

„ В четири от направленията сме понижили таксите. В три от направленията страната е поела всички разноски. Има 12 посоки, в които таксите се усилват, само че се усилват с 25-30 лева на семестър”, изясни Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий”.

Така във Велико Търново съвсем всички места към този момент са заети, което е невиждано за университета. Драстично обаче е нарастването на таксите за платено образование в Югозападната Алма Матер.

На питане на какво се дължи този факт, от просветителното министерство отговaрят, че министър Красимир Вълчев и ректорът на ЮЗУ са се разбрали да намерят метод и да понижат към този момент избраните такси за студентите втори курс, където покачването е най-драстично.

За студента Владислав Тасков, четвърти курс по физическо образование и спорт, таксата от 580 лева годишно не е проблем.

Оставяйки казуса с таксите настрани, студенти и управления на университетите у нас се сплотяват към най-важния за тях проблем – по какъв начин ще стартира академичната образователна година на 1 октомври – присъствено или не.

Вижте повече във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР