Apple проведе презентацията Scary Fast, по време на която представи

...
Apple проведе презентацията Scary Fast, по време на която представи
Коментари Харесай

Apple представи иновативните чипове M3, M3 Pro и M3 Max

Apple организира презентацията Scary Fast, по време на която показа своите чипове от серията M3. Линията се състои от три вида SoC, създадени посредством 3-нанометров софтуерен развой. Специално внимание е отделено на графиката: въведено е хардуерно трасиране на лъчите, а общата продуктивност на рендирането е увеличена над два пъти.

По време на презентацията Apple обърна огромно внимание на новата архитектура на графичния процесор. Серията M3 поддържа динамично кеширане, което проучва параметрите на графичния процесор в действително време, с цел да разпредели точното количество памет за всяка задача. Компанията смята, че тази технология ще даде опция на разработчиците да усъвършенстват по-добре софтуера за потребление на компютрите Mac.

Наред с това чиповете Apple Silicon за първи път получиха поддръжката на хардуерно трасиране на лъчите. Добавено е и хардуерно ускоряване на маш-шейдинга, което разрешава основаването и обработката на комплицирани триизмерни обекти. Тези функционалности, дружно с новата архитектура на графичния процесор, обезпечават 2,5 пъти по-висока продуктивност на графичния процесор спрямо чиповете от серията M1. Всъщност M3 обезпечава същата продуктивност като M1, като употребява половината от мощността.

При тестванията за продуктивност M3 ядрата са с до 30% по-бързи от M1. Това разрешава по-бързо компилиране на кода, обработка на огромни размери информация и работа с придирчив програмен продукт. Производителните ядра са с до 50% по-бързи, което въпреки това оказва позитивно въздействие върху продължителността на самостоятелната работа.

Освен това серията чипове M3 е оборудвана с нов енджин за изкуствен интелект, който е с 60% по-бърз от този в M1. Медийният енджин към този момент поддържа освен кодеците H.264, HEVC, ProRes и ProRes RAW, само че и AV1. Той обезпечава енергийно дейно възпроизвеждане на видео от стрийминг услугите.

Основни механически характерности на новите чипове:

M3: 8 CPU ядра, 10 GPU ядра и до 24 GB комбинирана памет; M3 Pro: 12 CPU ядра, 18 GPU ядра и до 36 GB комбинирана памет; M3 Max: 16 CPU ядра, 40 GPU ядра и до 128 GB комбинирана памет.

В уеб страницата на Apple можем да забележим, че в базовия модел на процесора M3, който разполага с 25 милиарда транзистора, компанията употребява 8 процесорни ядра, до 10 ядра на графичната подсистема и до 24 GB RAM (чипът просто не поддържа повече). Процесорът M3 Pro с 37 милиарда транзистора към този момент има 12 процесорни ядра, 18 графични ядра и поддържа до 36 GB RAM. Най-мощният процесор е M3 Max, който с 92 милиарда транзистора обезпечава 16 процесорни ядра, 40 графични ядра и до 128 GB оперативна памет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР