Apple пострада най-тежко, продаде само 36 милиона айфона през последните

...
Apple пострада най-тежко, продаде само 36 милиона айфона през последните
Коментари Харесай

В търговската война между САЩ и Китай печели Самсунг

Apple пострада най-тежко, продаде единствено 36 милиона айфона през последните три месеца

Южнокорейският производител затвърди водачеството си на пазара на смарт телефони

На международния пазар на смарт телефони бързо станаха ясни както спечелилите, по този начин и губещите от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и глобите на Доналд Тръмп против китайските софтуерни компании. Samsung е най-добре в тази обстановка. Въпреки последните си проблеми със смарт телефона с огъващ се екран, компанията усили продажбите и лидерската си позиция на международния пазар. Най-тежко комерсиална война удари продажбите на смарт телефони на американската корпорация Apple, написа " Комерсант ".
 

В свое изявление от средата на юни, шефът на Huawei Рен Джънфей съобщи, че във войната сред неговата компания и американските управляващи и в борбата сред Съединени американски щати и Китай „ никой няма да излезе победител “. Някои наблюдаващи обаче считат, че китайският топ управител е избързал в преценката си - южнокорейският Samsung може и да стане победител в комерсиалната война. Въпреки международната наклонност на спад на пазара на смарт телефони, проблеми със стартирането на продажбите на смарт телефон с огъващ се екран, Samsung усилва продажбите си, засилвайки водачеството си на международния пазар. Сега южнокорейският производител заема 23,2% от международния дял, излиза наяве от отчета на консултантската компания Canalys. Година по-рано делът на компанията беше 21,4%.
През второто тримесечие приходите на Samsung Electronics се намалиха с 4%, само че това се дължи на първо място на пазара на полупроводници, където продажбите на корейския производител паднаха с 27% (а самите чипове за памет - с 34%). Що се отнася до смарт телефоните, Samsung им е доставил 76,9 милиона през последните три месеца - нарастване с 6% спрямо второто тримесечие на предходната година. Този триумф беше съпроводен от най-голямата актуализация на гамата от смарт телефони след старта на серията Galaxy, въвеждането на отстъпки при смарт телефоните от серията J и разширението на моделната линия от серия A. В резултат на това новите устройства - от A10 до A80 - съставляват над 50% от продажбите на компанията през второто тримесечие.

Huawei, оперираща под глобите на Съединени американски щати, също усили продажбите и своя дял

на международния пазар. Компанията съумя да продаде 58,7 милиона смарт телефона, което е с 8% повече по отношение на година по-рано. Пазарният дял на китайския производител набъбна с 1,7%, до 17,7% - второ място след Samsung. През второто тримесечие компанията завоюва 32,2 милиарда $, което е с 23% по-добро от предходната година. Huawei обаче съумя да реализира това единствено като се преориентира към вътрешния пазар.
Според Canalys, през второто тримесечие китайският производител доближи рекорден пазарен дял от 38% на родния си пазар. През последните осем години сходен триумф в Китай не е реализиран от нито един производител на смарт телефони.
Освен това китайският пазар на смарт телефони понижава за девето следващо тримесечие, само че Huawei съумя да усили продажбите си през последната година с 31%. Сега китайският пазар съставлява съвсем две трети от всички продажби на компанията.
След като през май Доналд Тръмп подписа декрет, с който не разрешава на американските компании да си сътрудничат с Huawei и комерсиалните сътрудници на китайския производител,

продажбите на смарт телефони Huawei в Европа внезапно спаднаха

Само за един месец компанията загуби една трета от пазарния си дял в Обединеното кралство, Франция, Испания, Германия и Италия. Според изследователската компания Kantar, спрямо месец май, когато компанията е в черен лист, понижението на продажбите в гореспоменатите страни е 9%.
Като марка, благосъстоятелност на Huawei, Honor усили каузи си на пазара на смарт телефони.
Досега комерсиалните войни в Съединени американски щати и Китай имат явна загуба - американската Apple. Компанията, основана в Купертино, отчете  третото тримесечие на фискалната си 2019 година, като демонстрира резултати, по-добри от упованията на анализаторите. Приходите възлизат на 53,8 милиарда $, което е с 1% по-високо от миналогодишното и към 400 милиона $ по-добро от междинната прогноза на интервюираните от Ройтерс анализатори. Печалбата на акция понижава със 7% до 2,18 $, което обаче също е по-високо от предстоящото от анализаторите Щатски долар 2,10 на акция. В допълнение, компанията увеличи прогнозата си за приходите за четвъртото тримесечие, прогнозирайки, че тя ще бъде в диапазона от 61–64 милиарда $, вместо упования таван на анализаторите от 61 милиарда $.
Нетната облага на компанията обаче понижа внезапно - с 12,8%, до 10 милиарда $. Продажбите на iPhone не престават да понижават - през последното тримесечие те възлизат единствено на 26 милиарда $, против 29,5 милиарда $ година по-рано. Общо компанията съумя да продаде 36 милиона айфона през последните три месеца, което е с 13% по-лошо, в сравнение с през второто тримесечие на 2018 година. Никой различен главен производител на смарт телефони няма такава отрицателна наклонност на продажбите през второто тримесечие.

В Китай приходите на компанията паднаха с 4%

макар всички старания за стимулиране на продажбите, в това число търговията със остарели модели и продажбата на използвани смарт телефони на понижени цени.
Сега смарт телефоните съставляват единствено 48% от общите доходи на Apple, най-ниските от 2012 година насам.
Въпреки това, в Apple избират да гледат на обстановката с оптимизъм. Финансовият шеф Лука Маестри в изявление за " Файненшъл таймс " акцентира, че спадът в каузи на продажбите на iPhone в общите доходи на производителя единствено демонстрира, че Apple се трансформира в " по-диверсифицирана " компания. Корпорацията в действителност е съумяла да усили приходите от всички останали сегменти от своя бизнес. Например джаджите и смарт устройствата за дома донесоха на компанията 5,5 милиарда $, което е с 48% повече от миналогодишния резултат. А приходите от услуги като App Store и Apple Pay набъбнаха с 12% и доближиха Щатски долар 11,45 милиарда Следователно техният дял съставлява 21% от общите доходи на компанията.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР