Apple, подкрепена от своите договорни производители, от десетилетия изгражда инфраструктурата

...
Apple, подкрепена от своите договорни производители, от десетилетия изгражда инфраструктурата
Коментари Харесай

Планът на Apple за диверсификация на производството обхваща Индия, Виетнам, Малайзия и Ирландия

Apple, подкрепена от своите договорни производители, от десетилетия построява инфраструктурата си за договорно произвеждане на електроника в Китай, само че в този момент мисли да диверсифицира географските опасности, тъй че освен Индия и Виетнам, само че и Малайзия и Ирландия, въпреки и в по-малка степен, ще играят все по-голяма роля в екосистемата на доставчиците.

Bloomberg за следващ път споделя детайлности за проектите на Apple да понижи зависимостта си от Китай. Според източника компанията ще се концентрира върху производството на iPhone и аксесоари в Индия, Виетнам ще сглобява AirPods и компютри Mac, Малайзия също ще създава компютри и преносими компютри, а Ирландия ще сглобява най-простите за приложимост артикули, тъй като към този момент създава моноблокове iMac. Целта на сътрудниците по веригата за доставки е до 2024 година да се усили делът на продуктите на Apple, създадени отвън Китай.
-->
Компанията към този момент е образувала специфични екипи от специалисти, които да се съсредоточат върху премахване на слабостите на веригата за доставки, като в същото време ги развиват в нови територии за реализатори на Apple. Гигантът от Купертино ще се опита да понижи и зависимостта си от Тайван посредством възлагане на поръчки в заводите на TSMC в Аризона, откакто първият от тях влезе в употреба през 2024 година. Според някои оценки, в случай че Apple загуби опцията си да се доставя с чипове от Тайван в този момент, ще е нужна най-малко една година, с цел да откри различни източници.

Създаването на произвеждане в нови страни има своите провокации, даже и да не включва инфраструктура и администрация. В един нов цех с некомпетентен личен състав не е елементарно да се реализира задоволително равнище на качество на продуктите. В някои случаи, с цел да се съобразят със спецификата на заводите в обособените страни, инженерите на Apple трябваше да трансформират дизайна на устройствата и съставените елементи, с цел да не пострада качеството по време на сглобяването.

Не всички опити на Apple да се отдалечи от Китай са били сполучливи. През 2012 година компанията се опита да сглобява iPhone в Бразилия с поддръжката на Foxconn, само че самодейността се оказа несполучлива. Дори сглобяването на Mac Pro в Тексас остана най-вече промоционален ход и в този момент съответният обект няма доста въздействие върху индустриалните процеси на Apple.

В Индия сътрудниците на Apple започнаха да се утвърждават интензивно през 2017 година и до момента напредъкът в тази област може да се смята за приемлив. Във всеки случай предходната година сглобяването на по-базовите модели iPhone 14 стартира там с минимално забавяне спрямо Китай, а тази година сглобяването на iPhone 15 би трябвало да стартира синхронно в двете страни. В Индия сътрудниците на Apple би трябвало да провеждат производството на iPhone, AirPods и стилуса Apple Pencil, както и на съставни елементи за Apple Watch, iPad и Mac. В нея към този момент работят Foxconn, Pegatron и Wistron, а локалната компания Tata е подготвена да се причисли към тях и да стартира да създава калъфи за iPhone за да премине към сглобяване на самите смарт телефони.

Миналата година в Индия бяха създадени повече от 6,5 милиона смарт телефона на Apple, като общият им брой в международен мащаб е 200 милиона. Тази година компанията има намерение да сглоби най-малко 10 милиона iPhone в Индия. През идната година тази численост може да надвиши 15 млн. броя, а през 2025 година всеки четвърти смарт телефон на марката ще се сглобява в Индия, в случай че се осъществен най-агресивните прогнози.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР