Apple и Qualcomm не са успели да постигнат споразумение по

...
Apple и Qualcomm не са успели да постигнат споразумение по
Коментари Харесай

Apple и Qualcomm не се разбраха, делото влиза в съда

Apple и Qualcomm не са съумели да реализират съглашение по разногласието си за патентни лицензи за iPhone и делото влиза в съда. Федерален арбитър от Сан Диего е насрочил правосъдния развой за 15 април 2019 година От Qualcomm са изразили позиция, че то би трябвало да се организира още пре февруари, само че съдията е решил, че е належащо закъснение както заради графика на съда, по този начин и заради сложността на самия развой. В последните седмици в медийното пространство се появи информация, че двата софтуерни колоса ще се опитат да уредят разногласието си отвън правосъдната зала, само че от Apple неведнъж подчертаха, че все още сходни диалози не се водят, а двете страни не са се срещали от месеци.



Apple упреква Qualcomm, че изисква двойно погашение на патентните такси – един път, когато Apple лицензира патентно портфолио, и повторно, когато компанията продава клетъчни чипсети. Същевременно, Qualcomm настояват от своя страна, че патентите им надалеч надвишават производството на чипсети и по тази причина нейният лицензионен метод е изцяло легален. Производителят на чипове даже заплаши, че ще блокира продажбите на iPhone X, въпреки и това към този момент да е чисто алегоричен ход.

В последна сметка, и този правосъден спор има капацитет да се трансформира в една продължителна патентна борба, сходно на седемгодишния спор сред Apple и Samsung. Производителят на iPhone обаче може да се окаже, че има съдружник на своя страна, откакто Федералната комерсиална комисия е в успореден спор с Qualcomm по отношение на антитръстовото законодателство. Това дело влиза в съда на 4 януари и възможният резултат може да повлияе на възможностите на производителя на чипове против Apple. Ако Федералната комерсиална комисия успее да се наложи в разногласието, това няма по какъв начин да не окаже въздействие върху резултата и на правосъдния спор с Apple, защото ще сложи на карта законността на процедурите на Qualcomm.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР