Apple и нейните доставчици са си поставили цел да произвеждат

...
Apple и нейните доставчици са си поставили цел да произвеждат
Коментари Харесай

Apple засилва производствената си експанзия в Индия

Apple и нейните снабдители са си сложили цел да създават над 50 милиона iPhone-а годишно в Индия през идващите две-три години. Тази численост би трябвало да нарасне в допълнение с десетки милиони в границите на идващите няколко години, настояват хора, осведомени с процеса, пред Wall Street Journal.

Ако проектите бъдат осъществени, на Индия ще се пада 1/4 от международното произвеждане на iPhone, като до края на десетилетие този % може да се вдигне доста. Все отново Китай ще остане най-голямата индустриална локация на софтуерния колос.

През последните години Apple последователно усили зависимостта си от Индия макар провокациите, в това число нестабилната инфраструктура и рестриктивните трудови правила, които постоянно вършат бизнеса по-труден, в сравнение с в Китай. Наред с други проблеми, профсъюзите резервират въздействието си даже в удобните за бизнеса страни и се опълчват на напъните на фирмите да получат позволение за 12-часов работен ден, който доставчиците на Apple считат за потребен в интервали на рецесия.

Apple и нейните снабдители, водени от основаната в Тайван Foxconn, като цяло правят оценка първите стадии от навлизането си в Индия като позитивни и поставят основите за по-голямо разширение, споделят източници от веригата за доставки.

Стратегията на софтуерния колос е образец за една от водещите трендове в световния бизнес през последните години – желанието да се прекъсне несъразмерната взаимозависимост от Китай и да се реалокират елементи от веригите за доставки другаде, най-често в Югоизточна и Южна Азия. Дипломатическите старания на Съединени американски щати и техните съдружници да блокират достъпа на Пекин до съвременни технологии и да укрепят връзките си с Ню Делхи в допълнение форсират тази наклонност.

Строящият се цех на Foxconn в южния щат Карнатака се чака да стартира работа през април, а задачата му е да създава 20 млн. мобилни телефона годишно, главно iPhone, в границите на идващите две-три години, декларират източниците на WSJ. Foxconn възнамерява още един мегазавод за произвеждане на iPhone с потенциал, сходен на този в Карнатака, макар че проектите за него към момента са в начален стадий. В комбиниране с проектите за разширение на производството в съществуващия цех на Foxconn покрай Ченай и в различен подобен, закупен неотдавна от индийския конгломерат Tata, тези проекти значат, че Apple има намерение да разполага с потенциал за произвеждане на най-малко 50-60 млн. iPhone-а годишно в Индия в границите на две-три години.

Foxconn удостовери уговорката си към Индия, като разгласи на 27 ноември, че влага в страната еквивалента на повече от 1,5 милиарда $.

Според изследователската компания Counterpoint предходната година световните доставки на iPhone са били над 220 милиона - число, което остава устойчиво през последните години. Тъй като съвсем всички те се създават в Китай или Индия, на Китай ще продължи да се пада повече от половината от производството на iPhone и след експанзията на софтуерния колос в Индия.

През тази година Apple се сблъска с редица провокации в Китай, с изключение на комерсиалното напрежение със Съединени американски щати, в това число с напътствията на китайското държавно управление някои чиновници да не употребяват смарт телефони на Apple на работното си място.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР