Апотеозен и мащабен концерт-спектакъл с невиждани до момента на сцена

...
Апотеозен и мащабен концерт-спектакъл с невиждани до момента на сцена
Коментари Харесай

Грандиозен спектакъл с тайни от културната ни съкровищница закрива европредседателството

Апотеозен и огромен концерт-спектакъл с невиждани досега на сцена секрети от българската културна съкровищница е едно от последните събития в културната стратегия на българското европредседателство.

Грандиозното събитие ще впечатли публиката тази събота в зала 1 на НДК от 19 ч. и ще събере на една сцена над 200 реализатори в неповторимо по рода си зрелище.

Концерт-спектакълът Първо любе съчетава музика, танц, обичаи и секрети ритуали от фолклорната битност на българите в Югозападна България и Западните Родопи в една необикновена симбиоза, невиждана до момента на огромна сцена. Една приказка за любовта, основана да плени всички сетива на феновете – от хубостта на пъстрите и бликащи от живот национални носии, през катарзис във всяка изпята с дъга от страсти ария до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата, нежността и непреходността на българския дух.

Спектакълът, режисиран от доцент Георги Гаров, началник катедра Хореография в ЮЗУ Неофит Рилски - Благоевград, е впечатляващ освен за незапознатите с родните обичаи чужденци и посетители на европредседателството, само че и за всеки българин, който ще открие неподозирани секрети от живота на предците ни, непокътнати по знамение през вековете в неповторими и непознати ритуали.

В най-голямата зала в НДК те ще бъдат пресъздадени в невъобразим мащаб от над 200 танцьори – отбор при ЮЗУ Неофит Рилски – Благоевград и Клуб за хорà и национални танци На Мегдана – София. Специфично и непоказвано ще е и тяхното облекло. На толкоз огромна сцена за пръв път ще могат да се видят изцяло достоверни носии на българските помаци от Западните Родопи, които впечатляват и изненадват със своята помпозност.

Уникална е и музиката към спектакъла, която е дело на един от най-хубавите ни фолклорни композитори - Петьо Кръстев. Тя съчетава достоверни песни от района, които обаче досега са едва познати на всеобщата публика и заживяват нов живот, с помощта на актуалния аранжимент, като в същото време е непокътнато тяхното обичайно звучене с типични за Югозападна България принадлежности. Вокалните осъществявания са на едни от най-ярките млади звезди на родния фолклор – Милко Бошнаков, Кинче Вълчева, Карамфил Божиков и Румяна Филкова.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР