Апокалипсис С войната в Украйна и повече или по-малко явните заплахи

...
Апокалипсис
С войната в Украйна и повече или по-малко явните заплахи
Коментари Харесай

От „апокалипсис“ до „доматена супа“ - ключовите думи и изрази през 2022 г.

Апокалипсис

С войната в Украйна и повече или по-малко явните закани на Владимир Путин, опцията за нуклеарна война или най-малко тактически нуклеарен удар се върна в публичния спор, както в никакъв случай от десетилетия, отбелязва Франс прес. " Не сме били изправени пред вероятността за апокалипсис от (времето на) Кенеди и кубинската ракетна рецесия " през 1962 година, заключи американският президент Джо Байдън при започване на октомври.

Удостоверяване

Синият знак, удостоверяващ самоличността на притежателя на акаунт в " Туитър ", илюстрира какофонията, която царува в обществената мрежа след поглъщането ѝ в края на октомври за 44 милиарда $ от милиардера Илон Мъск. След като започва платена версия на узаконяването на профили, обществената мрежа беше принудена да спре новата система единствено два дни по-късно. Причината: заради липса на инспекция на самоличността, доста сметки се показват като сметки на известни персони или огромни компании, от баскетболиста Лежрон Джеймс до " Нинтендо ". В края на ноември излезе ново известие: скоро ще бъдат пуснати сиви, златни и сини баджове за разграничение на другите видове удостоверени сметки в платформата.

Жена, живот, независимост

Това е лозунгът на иранските стачкуващи, трансформирал се в един от знаците на протеста в ислямската република. Той избухна след гибелта на Махса Амини на 16 септември - младата жена, задържана в Техеран от нравствената полиция. Протестите бяха съвсем всекидневни и бяха потушавани с доста принуждение. Тези три думи се показваха като израз на поддръжка в известия в обществените мрежи, в Иран и в чужбина и даже на транспарант на стадиона по време на първия мач на иранците на Световно състезание по футбол в Катар.

Листове А4

В края на ноември доста китайци показаха опозицията си против държавното управление и неговата прецизна политика за " нулев коронавирус ", употребявайки креативност, с цел да заобиколят цензурата и да дадат воля на гнева си и поддръжката си за митингите. В няколко града, в това число Пекин, стачкуващите размахваха празни бели листове хартия формат А4 в символ на взаимност поради неналичието на независимост на изложение в Китай.

Операция " Лондонски мост "

От известието за кончината на 8 септември до протокола за държавното заравяне на кралица Елизабет Втора и изискванията по възкачване на трона на нейния правоприемник, интервенция " Ландън бридж " (London Bridge) включваше детайлно хода на събитията след гибелта на 96-годишния английски монарх, след 70 години царуване. Коригиран до милиметър в продължение на години, постоянно преразглеждан, протоколът въпреки всичко трябваше да бъде приспособен в последния миг, защото кралицата умря в Шотландия, надалеч от английската столица.

Загуби и вреди

След 2022 година, която тъжно илюстрира ускоряването на пагубните въздействия на световното стопляне, конференцията на Организация на обединените нации за климата най-сетне докара до по този начин нареченото " историческо " съглашение за използването на фонд, предопределен да компенсира към този момент климатичните " загуби и вреди ", които към този момент са понесени от най-бедните страни.

Постфашистки

Един век откакто Бенито Мусолини пристигна на власт, успеха на крайнодясната партия " Италиански братя " на парламентарните избори в края на септември разреши на нейната лидерка, римлянката Джорджа Мелони, да стане първата жена, оглавила италианското държавно управление. Представяна като " постфашистка ", тя не се умори след избирането си да се пробва да успокоява. " Никога не съм изпитвала благосклонности или непосредственост към антидемократични режими. Към всеки режим, в това число към фашизма ", акцентира дамата, която е била почитателка на Мусолини на млади години.

Роу против Уейд

В исторически поврат, прекомерно консервативният Върховен съд на Съединени американски щати погреба през юни емблематичното правосъдно решение " Роу против Уейд ", датиращо от 1973 година, което гарантираше правото на американките да създадат аборт. Сегашното решение докара Съединени американски щати до " пост-Роу " свят, където всеки щат е свободен да позволява или да не разрешава непринудено спиране на бременност. Петнадесет щата към този момент са забранили абортите. Епичните политически и правосъдни борби не престават на други места, свидетелствайки за пристрастеностите, които към момента са предизвиквани от тази щекотлива тематика. Резултатите от неотдавнашните междинни избори обаче дадоха опция на бранителите на абортите да се реализиран няколко победи, в това число в доста консервативния щат Кентъки.

Енергоспестяване

Намалете отоплението, сложете пуловер с висока яка, ограничете потреблението на електроуреди... - в разгара на енергийна рецесия, на фона на войната в Украйна и желанието да се отървем от зависимостта от съветския газ, се появиха апели за икономисване на енергия, изключително в Европа. За да се избегнат спирания на тока и повреди, също попадащи в подтекста на битката против световното стопляне, икономисването на енергия е и икономическа нужда за доста консуматори, в доста страни, мощно наранени от инфлацията.

Доматена чорба

" Слънчогледите " на Ван Гог, залени с доматена чорба в Лондон, " Купа сено " на Клод Моне, покрита с картофено пюре край Берлин, пребоядисано от Анди Уорхол BMW, поръсено с брашно в Милано... - краят на годината беше белязан от дейности на екоактивисти против творби на изкуството, а задачата им беше да предупредят обществото за световното стопляне и надвисналия климатичен апокалипсис. За благополучие творбите на изкуството бяха предпазени със стъклено покритие, върху което други залепяха ръцете си, като върху стъклото върху известната творба " Момиче с перлена обица " на Вермеер, и не бяха развалени. Действията на екоактивисти включваха също спиране на спортни надпревари и блокиране на пътища, с цел да поддържат дебата за климата, даже в случай че това означаваше да настроят част от обществеността против себе си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР