Апелативният съд заседава по делото Мини-Бобов Дол, предаде БГНЕС. По-рано

...
Апелативният съд заседава по делото Мини-Бобов Дол, предаде БГНЕС. По-рано
Коментари Харесай

Съдът свободи от наказателна отговорност бивш зам.-министър по делото Мини-Бобов Дол

Апелативният съд заседава по делото " Мини-Бобов Дол ", съобщи БГНЕС. По-рано през днешния ден той освободи от наказателна отговорност някогашният зам.-министър Анна Янева.

Делото се връща за разглеждане от Софийския апелативен съд, тъй като спецсъдът беше закрит.

Защитникът на Румен Овчаров, Васил Василев , изисква постановяване на оправдателна присъда, защото липсват конкретизация на заявените разноски, както и обстоятелства за причинно-следствена връзка с твърдените вреди и Румен Овчаров .

“Далеч преди този контракт е разпоредено използването на азот, също така и използването на материали стават на база на контракти след договора за наем , които не изискват въобще единодушието на министъра ”, посочи още Василев.

От първоинстанционния съд не са се срещнали със страните, които са водили комерсиалните каузи, нито с дължимите средства на “Мини-Бобов дол ” от “Ораново ” ЕООД. ”, посочи още Василев.

“Министърът по закон заседава общото заседание, а то въобще няма обвързване да събира дължимите средства. Министърът има правомощие да разпореди отдаването на подобен наем и дефинира процедурата, нищо повече. Плюс това Агенцията за приватизация също дава своето единодушие и към този момент от там договорът се подписва от състава на “Мини-Бобов дол ”. Има седем дирекции в министерството на стопанската система и енергетиката, които да се занимават с комерсиалните сдружения, като нито една от тези дирекции не е обявила министърът тогава-Румен Овчаров, за вероятни проблеми ”, акцентира още Васил Василев.

През септември Върховен административен съд съд анулира двугодишната условна присъда на някогашния стопански и енергиен министър от кабинета " Станишев " Румен Овчаров, който бе приет за отговорен за проявена занемареност.

Апелативният спецсъд счете, че Овчаров не е упражнил задоволително надзор върху тогавашния шеф на " Мини Бобов дол " Пламен Стефанов , в резултат на което посредством контракт за наем изключителните права за рандеман на въглища на " Мини Бобов дол " били трансферирани на компания " Ораново ", която се свързва с енергийния необут Христо Ковачки.

Двугодишната условна присъда за Овчаров не наподобява като толкоз огромен проблем, колкото приетите от апелативния съд вреди от дейностите му за 16 млн. лева Спецсъдът постанови, че някогашният министър би трябвало да възвърне тази сума на страната. Върховният съд обаче анулира и това решение.

Отменя се двугодишната условна присъда и на Пламен Стефанов, както и почетеният гражданският иск против него - за над 22 млн. лева

Анна Янева бе оправдана по обвиняването за умишлена занемареност в качеството ѝ на заместник-министър на стопанската система и енергетиката.

Овчаров и Стефанов са наказани за договорка от 2006 година Тогава активите на държавните " Мини Бобов дол " са отдадени на сдружението " Ораново " посредством контракт за наем. Така са трансферирани изключителните права за рандеман, превозване и продажба на въглища от рудник " Бабино ". Това е станало в нарушаване на Закона за концесиите, тъй като не е извършена открита тръжна процедура, твърди прокуратурата.

Частната компания " Ораново " не е тествана дали има нужните механически, управнически и финансови благоприятни условия за този бизнес. В последна сметка това е довело до разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на " Мини Бобов дол ", счита прокуратурата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР