Апелативният съд във Варна не уважи искането на обвиняемия като

...
Апелативният съд във Варна не уважи искането на обвиняемия като
Коментари Харесай

Пореден неуспешен опит на обвиняем за убийството на DJ Теди да се измъкне от ареста

 Апелативният съд във Варна не почете настояването на обвинения като подстрекател на убийството на DJ Теди за по-лека мярка за неотклонение. За шести следващ път след ареста на Григор К. през август предходната година въззивната инстанция преглежда проблема със задържането му под стража. На инспекция през днешния ден бе подложено определение на Варненския областен съд от 9 октомври, с което е доказана най-тежката мярка за процесуална насила, оповестиха от пресслужбата на съда.

Пресслужбата на съда напомня, че дисководещият Тодор Тодоров, прочут като DJ Теди е бил открит мъртъв пред блока си във Варна на 26 февруари 2015 година Убийството беше разкрито предишното лято. Освен посочения за подстрекател, към наказателна отговорност е притеглен и Константин Б. – като физически причинител.

В правосъдното съвещание от Апелативната прокуратура показаха, че не са настъпили условия, които да постановат смяна на мярката за процесуална насила. Не е разколебано догатката за съпричастността на Григор, за която са събрани задоволително доказателства.

Приключването на досъдебното произвеждане и идното внасяне на делото в съда е ново събитие, опонира отбраната. Адвокатът на обвинения посочи продължителния период на задържането на доверителя му – над 14 месеца, на фона на 5-годишно следствие. Отказът на прокуратурата да позволи на 48-годишния Григор да подписа цивилен брак със свидетелка по делото нарушава правата и на двамата, смята бранителят. 

При произнасянето си правосъдният състав напомни, че Григор К. е обвинен за тежко съзнателно закононарушение. Законосъобразни са изводите на първоинстанционния Окръжен съд – Варна, че събраните доказателства могат да образуват обосновано съмнение за авторството на действието. Подозрението на прокуратурата се основава на голям брой материали, събрани от проверяващите. Правилно първата инстанция е приела, че няма заплаха Григор да се укрие. И този правосъден състав обаче смята, че не е изнемощял рискът от осъществяване на закононарушение. След сключването на брак и в случай че обвиненият е с по-лека мярка за неотклонение, той би заживял на един адрес със свидетелката. Така би се основала опция да й влияе и да извърши закононарушение срещу правораздаването.

По отношение на продължителността на задържането, съдът уточни, че въпреки и дълъг, интервалът от една година и два месеца не надвишава открития от закона период. Видно е, че делото е с огромен размер, с фактическа и правна трудност, аргументира се въззивният правосъден състав.

Определението, с което Варненският апелативен съд удостовери задържането под стража на обвиненият като подстрекател на ликвидиране Григор К., е дефинитивно.

           
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР