Апелативният съд във Варна измени присъда, постановена от Окръжния съд

...
Апелативният съд във Варна измени присъда, постановена от Окръжния съд
Коментари Харесай

Заради психично заболяване намалиха присъдата на Асан, убил в катастрофа край Варна две деца

 Апелативният съд във Варна промени присъда, постановена от Окръжния съд в града и понижи наложеното наказване на водач, предизвикал по несъобразителност гибелта на две малолетни лица и междинни телесни повреди на трето. Според въззивния съд, Асан Х. би трябвало да изтърпи 6 години отнемане от независимост, понижени с 1/3 до 4 години. Той е лишен от право да ръководи МПС за период от 7 години. Основният претекст е, че при случая лидерът е претърпял тежка контузия, довела до психическо заболяване, оповестиха от пресслужбата на съда.

Делото пред първата инстанция е минало при кратко разследване, след признание на обстоятелствата в обвинителния акт от подсъдимия. Това задължава всяка инстанция, разглеждаща проблема, да редуцира наказването с 1/3.

Асан е обвиняем за това, че на 6 август 2018 година в права сред автомагистрала " Черно море “ и околност " Харамията “ край Варна, управлявайки лек автомобил е превишил позволената скорост, в резултат на което е настъпила гибелта на момиче на 14 година и момче на 17 година, и е потърпевшо 15-годишно момиче. Подсъдимият и неговите трима малолетни другари решили да пътуват от гр. Долни чифлик до Варна, с цел да се полюбуват на панорамната панорама към града над кв. Аспарухово. 19-годишният тогава водач управлявал автомобила с висока скорост и не се съобразил със забележките и молбите на спътниците си да понижи. Никой от четиримата младежи не бил с защитен колан. Вследствие на високата скорост и неналичието на задоволително опит като лидер на МПС, Асан изгубил надзор над колата и тя излязла от пътното платно. При позволени 90 км/ч младежът карал със 119 км/ч. Това съгласно автотехническата експертиза е предизвикало произшествието.

Първоинстанционният съд беше присъдил на Асан 12 години, което след редукция с една трета значи 8 години. Присъдата бе обжалвана от отбраната пред Апелативния съд. Като съображение бе изтъкнато влошеното здравословно положение и положителните характеристични данни на подсъдимия. С оглед тежката черепно-мозъчна контузия, получена при ПТП-то, въззивният съд назначи съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия. Според заключенията й, младият мъж страда от органично разстройство на личността, което е нелечимо и изисква пожизнено медикаментозно лекуване. Съдът оцени това като смекчаващо виновността събитие.  

Решението на Апелативен съд - Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР