Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка по надзора за законността по данни

...
Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка по надзора за законността по данни
Коментари Харесай

Прокуратурата започна проверка след сигналите за починали хора в домове за възрастни във Варна

Апелативна прокуратура-Варна разпореди инспекция по надзора за законността по данни за нарушавания в  домове за възрастни хора във Варна, оповестиха от обвиняването.

Прокуратурата се самосезира след излъчени репортажи по и изявления в други средства за всеобщо осведомление, касаещи трагични случаи.

Целите на инспекцията са: да се откри спазена ли е нормативната уредба по отношение на лицензирането и активността на обществените домове за възрастни хора, налице ли са данни за упражнявано принуждение и нечовешко отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните условия по повод качеството на предоставените обществени услуги,  налице ли е причинно-следствена връзка по повод дейностите и бездействията на длъжностни лица в тези домове със гибелта на лица, ползващи обществената услуга.

Обхвата на инспекцията по реда на надзора за правда включва териториалната подготвеност на прокуратурата. При осъществяване на инспекцията следва да се работи в тясно взаимоотношение с Агенцията за качеството на обществените услуги - контролният орган, на който страната е делегирала пълномощия и отговорности по отношение на реализиране на надзор и мониторинг на даването на обществените услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на обществени услуги и преустановяване на активността им.

При констатиране на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент ще бъдат подхванати дейности по следствие и определяне на отговорните лица. Районна прокуратура управлява работата и по досъдебно произвеждане, формирано във връзка със сигнал от близки на едно от умрелите лица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР