Апелативен съд Варна потвърди законосъобразността на постановената от Окръжния съд

...
Апелативен съд Варна потвърди законосъобразността на постановената от Окръжния съд
Коментари Харесай

Пуснаха под парична гаранция корумпирана служителка от БАБХ


Апелативен съд Варна удостовери законосъобразността на постановената от Окръжния съд в Силистра мярка за неотклонение " парична гаранция “ по отношение на контрольор от Областната дирекция по сигурност на храните в Силистра. Ирена Б. е обвинена по досъдебно произвеждане за приемане на рушвет.

Припомняме, че инспекторката беше арестувана на 9 юни. Според прокуратурата, в качеството си на длъжностно лице като основен контрольор в ОДБХ-Силистра е употребила служебното си състояние, поискала и приела неследваща се имотна полза в размер на 400 лева от двама търговци, с цел да им издаде документи за осъществяване на комерсиална активност.

На 12 юни Окръжният съд в Силистра реши, че съответна е мярката " парична гаранция “ в размер на 3 хиляди лв.. Според първоинстанционния съд, правната подготовка е за по-леко наказуемо обвиняване – за длъжностно лице, което употребява служебното си състояние за набиране на незаконна полза. Прокуратурата стачкува това определение пред Апелативния съд във Варна.

В правосъдната зала представителят на Апелативната прокуратура изясни, че погрешно съдът е приел, че не е сбъднат съставът на закононарушението и обвиняването следва да се преквалифицира.

Адвокатът на служителката оспори съществуването на доказателства. 52-годишната обвинена е дала пояснения по случая и е подала молба за овакантяване на работа.  

Ирена Б. помоли правосъдния състав да остави в действие паричната гаранция.

Апелативният съд не откри причини за постановяване на най-тежката мярка за процесуална насила. Съставът не се съгласи с довода на обвиняването за незаконно посягане, разказано в закона като приемане на рушвет. Силистренският областен съд е анализирал наличните доказателства и заключения за авторството на действието, само че то покрива белезите на различен състав на закононарушение, друго от повдигнатото обвиняване. В производството по установяване на мярка за неотклонение е належащо съществуването на още две предпоставки – действителната заплаха от укриване и реализиране на закононарушение. В този случай сходни опасности не могат да се изведат. Не може да се допусна, че би въздействала върху очевидци, още повече че е подала личните си пояснения.

С тези претекстове Апелативният съд във Варна удостовери като вярно и законосъобразно определението на Окръжен съд – Силистра, с което във връзка с обвинения контрольор от Областната дирекция по сигурност на храните Ирена Б.  е взета мярка за неотклонение " парична гаранция “.

Определението на въззивния съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР