Апелативен съд – Варна увеличи наказанието на подсъдим за предизвикване

...
Апелативен съд – Варна увеличи наказанието на подсъдим за предизвикване
Коментари Харесай

Във Варна увеличиха присъдата на подсъдим за палеж в Шумен

Апелативен съд – Варна усили наказването на обвиняем за предизвикателство на палеж, като присъди 4 години отнемане от независимост. Санкцията, наложена от първоинстанционния Шуменски областен съд на Веселин С. е била за 3 години. Той е наказан да заплати на потърпевшите 14 140.90 лева – обезщетение за породените имуществени вреди. Присъдата е обжалвана от частните обвинители и цивилен ищци, оповестиха от пресцентъра на съда.

С атакувания правосъден акт Веселин С. е бил приет за отговорен в това, че е запалил имущество със забележителна стойност, от пожара са настъпили обилни вреди и е съществувала действителна заплаха той да обхване и друго имущество. Производството е минало по реда на съкратеното правосъдно разследване, което задължава съда да понижи наказването с 1/3.

Подсъдимият бил неведнъж осъждан за закононарушения против собствеността. Нямал непрекъсната работа, постоянно пиел алкохол. На 30 октомври 2022 година схванал, че негов непосредствен другар е потърпевш при сборичкване и е приет в болница. След като използвал алкохол, пред очевидци се възмутил от случилото се и декларирал желание да отмъсти. Вечерта от бензиностанция напълнил пластмасова бутилка с към 5 литра бензин и се отправил към къщата на родителите на потърпевшия другар, напомнят от пресслужбата на Апелативен съд - Варна.

Веселин С. видял, че край парцела са струпани дърва за огрев, дъски и използвани гуми. Преценил, че в случай че ги възпламени, огънят ще се трансферира върху къщата. Излял бензина и хвърлил цигарата си. Огънят се разгорял бързо, пламъците обхванали покрива на постройката, както и този на прилежащата. Изгорелите движими движимости били на стойност 2270 лева Нанесени били и вреди за 11 870 лева на целената жилищна постройка и за 1507 лева на прилежащия парцел.

Апелативният съд одобри за вярна преценката на Шуменския областен съд да регистрира като отегчаващо събитие обремененото правосъдно минало на подсъдимия и това, че не е възстановил вредите. Сред смекчаващите условия е психологичното му положение – той е с лека степен на умствена назадничавост.

Според Варненския апелативен съд обсъжданията палеж разкрива по-висока степен на социална заплаха. Запалени са жилищни здания и това е станало през нощта, когато хората са в дома си и е застрашена тяхната безопасност; в непосредствена непосредственост се намират голям брой сгради; наранени са два парцела. Мотивът за действието е възмездие и разпра. Многобройните  предходни осъждания сочат построени трайни незаконни привички и завършен поведенчески модел. Многократната изолираност в затворнически заведения не е довела по коригиране и превъзпитаване на подсъдимия. Въззивният състав намира, че наказването, несъмнено от първата инстанция, е прекомерно снизходително. С държанието си Веселин С. е заплашил безграничен кръг от хора и имущество. Само бързата реакция на пожарната работа и отсъствието на хора в постройките са предотвратили по-тежки последствия, стимулира се горната инстанция.

Тези съображения дадоха учредения на съда да усили размера на наложеното наказване до 4 години отнемане от независимост. Решението на Апелативен съд – Варна предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР