Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд,

...
Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд,
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на мъж, обвиняем за грабеж

Апелативен съд – Варна удостовери определение на Варненския областен съд, с което е взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на 29-годишния Ангел А. Той е обвинен за обир, съпроводен със междинна телесна щета, и е осъществен в съучастничество.
На 14 декември 2019 година в село Гроздьово двамата мъже лишили 1200 лв. и ключове за автомобил „ Фолксваген Туарег “ с желанието незаконно да ги присвоят. Те употребявали мощ и закани по отношение на пострадалия и му нанесли телесна щета.

Въззивната инстанция намира, че жалбата на Ангел против определението на Окръжния съд е неоснователна, защото му е повдигнато обвиняване за тежко съзнателно закононарушение и за него законът планува отнемане от независимост от 5 до 15 години. Според правосъдния състав не съществува спор за съпричастността на Ангел към действието – събрани са задоволително безапелационни доказателства, свидетелски показания и осъществени разпознавания. Апелативният съд споделя причините на първата инстанция, че има заплаха арестуваният да се укрие и да извърши ново закононарушение – към този извод водят данните за личността на обвинения, тежестта и публичната заплаха на действието, както и фактът, че грабежът е осъществен в съучастничество с друго лице – Благовест А., при който той е в изискванията на рисков рецидив.

Съдът не счете за състоятелен довода на отбраната, че Ангел А. следва да е с по-лека мярка за неотклонение, с цел да оглежда двете си деца. Родителските права са му предоставени по силата на правосъдно решение. Децата не са били спънка за осъществяване на закононарушението, заключи съдът. Апелативната прокуратура посочи, че незабавно след действието обвиненият е напуснал страната и е отпътувал за Германия. Няма доказателства, че се е върнал у нас точно, с цел да спомага на следствието.

Другият обвинен за грабежа, съпроводен със междинна телесна щета – Благовест А. - също е арестуван под стража. Той е обвиняем по дело и за още един обир, представляващ рисков рецидив. Срещу него са водени и други досъдебни производства.

Определението на Апелативния съд, потвърждаващо ареста на обвинения за обир Ангел А., е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР