Апартаменти, тераси, вили, къщи за гости - имотните страсти на

...
Апартаменти, тераси, вили, къщи за гости - имотните страсти на
Коментари Харесай

"Атака" натири цяла комисия от площад "Славейков"

Апартаменти, тераси, вили, къщи за посетители - имотните пристрастености на политиците са гореща тематика към този момент много седмици. Но тези тежнения не са единствено лични. Партиите и държавните служби също имат своите " жилищни " несгоди и фантазии.  

През предишния октомври държавното управление взе решение за рокада на парцели, целяща да задоволи по едно и също време потребностите на партия " Атака " и на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Съгласно решението КЗП би трябвало да напусне дългогодишното си седалище на пл. " Славейков " 4 А и да се придвижи на ул. " Врабча 1 (на гърба на Националната опера), където щяло да й е по-широко. Пак за разширение щабквартирата на Волен Сидеров трябва да се изнесе от " Врабча " 1 и да се премести на пл. " Славейков ", където и в този момент се обитава партийната Алфа тв.

 

" Соломоновското " решение на кабинета мина някак неусетно

 

A размяната на адресите въобще не е безобидeн, логичeн и прагматичeн ход, както наподобява на пръв взор. Напротив, поражда сериозни финансови последици, като бърка непосредствено в джобовете на данъкоплатците.

Кой е същинският създател на проекта за  " заменката " - държавната комисия или щабът на Волен Сидеров, едвам в миналото ли ще узнаем. Но е елементарно да се досетим. Формално всичко стартира с писмо от предишния юли, в което председателят Димитър Маргаритов иска десетина спомагателни пространства или по-голяма постройка, тъй като КЗП към този момент нямало къде да складира архивите си, а и личният състав й през годините се нараснал. Тромавата държавна машина се задвижва извънредно бързо и преписките по този имотен казус препускат по бързата писта. Впечатлява  енергичната интервенция на икономическия министър Емил Караниколов (назначение на  " Атака " ) и на регионалния шеф на София Николай Пехливанов (бивш депутат от " Атака " ). През октомври към този момент има решение на държавното управление за заменката. Разчети не са оповестени. А преместването си има цена, освен това висока. 

 

Етажите, които КЗП населява на пл. " Славейков "  вече 28 години, са добре поддържани -

 

с парите на данъкоплатците. Само през интервала 2015 - пролетта на 2018 година са направени два настоящи ремонта, ремонт на окачен таван, промяна на осветителни тела, монтажи на климатична, на кабелна и на пожароизвестителна система, на телефонна централа, на топломери, водомери и други усъвършенствания, на обща стойност 386 хиляди лв.. Всички тези придобивки ще радват новодомците от " Атака ". В същото време " новата " къща на потребителската комисия - на " Врабча ", е в окаяно положение. Точно преди Коледа Комисия за защита на конкуренцията пуска публикация, че незабавно търси компания за огромен ремонт в бъдещия си дом. Както проличава от документите към публичната поръчка, изключително трагично е положението на първия етаж - от стените и тавана с падаща мазилка, през изтърканите балатуми и овехтелите мокети до тоалетните, електроинсталацията, осветлението и неработещото парно. На останалите етажи, отредени за КЗП - трети и елементи от четвърти и пети, обстановката е  " приемлива ", а като цяло " санирането " ще струва 800 000 лева, излиза наяве от обявата за поръчката. 

Бързането очевидно е било огромно, тъй като КЗП отпуска едвам 10 дни за подготовка и показване на офертите за планиране и осъществяване на ремонта. Забележително е, че макар късия период - та 10 дни не стигат единствено да се направи оглед и да се опишат провалите, претенденти се намират, освен това не един, а пет. Което подухва подозрения, че определени фирми са имали предварителна информация и подготвеност да поемат апетитния ремонт. Голямото бързане да се пусне поръчката тъкмо преди Коледа има тривиално пояснение. По това време хазната преливаше и държавното управление обилно раздаваше порции от бюджетния остатък. Условието за прилагане на средствата обаче беше те да бъдат усвоени преди 31 декември, другояче отиват във фискалния запас. В случая усвояването на 800-те хиляди лв. би било налице, в случай че има подписан контракт за ремонта. Но в бързината става гаф, който проваля проектите. При отварянето на офертите лъсва неточност в документацията за състезанието - в нея на разнообразни места са посочени три разнообразни периода за осъществяване на строително-монтажните работи - 90 дни, 110 дни,120 дни. Заради този недостатък поръчката е прекъсната.

 

И  тежкият ремонт за 800 хиляди лева се отсрочва. Но не се анулира

 

А той не е единственият разход. Когато се стигне  до физическото нанасяне на КЗП на новия й адрес, ще се струпат още разноски - за преместване на мебели, компютри, принтери, преписки, архиви, за демонтаж-монтаж на климатици и друга техника, за окабеляване и т.н, и така нататък Колко ще коства всичко това - рано е да се каже. 

Има и различен финансов проблем. За него още предходната есен шефът на КЗП Димитър Маргаритов сезира директния си началник - министъра на стопанската система Емил Караиванов. Оказва се, че комисията ще има потребност от спомагателни средства поради предстоящото преместване -  още 250 000 лв.. Причината? КЗП извършва европроект, който включва ремонт и съоръжение на част от помещенията й. Проектът е 3-годишен и завършва в края на тази година. По него към този момент са направени строително-монтажни работи, доставено е обзавеждане, инсталирани са климатици. Само че, в случай че комисията се реалокира другаде, това ще е неуспех за плана и европейските пари ще трябва да бъдат върнати там, откъдето са пристигнали. Казусът е като с къщите за посетители - в случай че не посрещат туристи най-малко 5 години, значи не употребяват евросредствата по предназначение и са длъжни да ги възстановят в бюджета на Европейски Съюз. Т.е. и комисията ще би трябвало да връща изхарчени пари, ако не осигури поне 5-годишна " резистентност " на плана.

Това, че интервенцията " Нов дом " ще излезе солено на българските данъкоплатци, май не смущава никого. Отделен въпрос е дали утвърдената от държавното управление рокада е оптималният вид. Не проличава да е премисляно едно надалеч по-лесно и икономично решение - вместо да се преселва цяла държавна институция, " Атака "  да получи някой от свободните етажи на " Врабча ", да прибере там партийната телевизия и да освободи заеманите пространства на  " Славейков ". Така и КЗП би могла да се разшири, като остане на адреса, на който " живее ", откогато е основана през 1991 г. Но този вид явно е недопустим за " Атака " и за Волен Сидеров, който несъмнено има уязвимост към пл. " Славейков ". 

Впрочем

 

много е необичайно, че трупащите се хартиени масиви са предлог за местенето на КЗП

 

Маргаритов наподобява образован човек - безспорно е наясно с опциите на облачните технологии за предпазване на големи бази данни. Вместо да затъва в планини от папки, Комисията от дълго време трябваше да е намерила финансиране за цифровизация на своите преписки и архиви. Може да кандидатства с европроект например, в което явно има опит.  

След неуспеха на поръчката от декември настъпва мъртвило. В. " Сега "  се поинтересува напредва ли преместването. От отговорите на Комисия за защита на конкуренцията се разбра, че график и краен период за рокадата на постройките няма. Няма и планове колко ще струва цялото пренасяне на комисията. На 19 март регионалната администрация предоставила достъп на КЗП до част от пространствата на ул. " Врабча ".  " Възложено е правене на абстрактен и работен план за предоставените помещения с цел адаптирането им за потребностите на комисията ". До момента не са харчени средства по интервенцията " Нов дом ", твърдят от КЗП. 

С други думи, работата по разбъркването е полузамразена. Дали държавното управление ще ревизира решението си, или ще се придържа към правилото " Важно е Волен да е удовлетворен "?   

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР