Апаратите ще изгорят в атмосферата, за да направят космоса по-безопасен

...
Апаратите ще изгорят в атмосферата, за да направят космоса по-безопасен
Коментари Харесай

SpaceX сваля от орбита 100 сателита Starlink

Апаратите ще изгорят в атмосферата, с цел да създадат космоса " по-безопасен и резистентен "
SpaceX ще деорбитира някои от по-старите си интернет спътници Starlink, с цел да понижи броя на евентуално рисковите галактически кораби в ниска околоземна орбита, оповестява Space.com.

Компанията разгласи, че 100 спътника от първата версия на Starlink ще бъдат деорбитирани през идващите седмици и месеци в името на галактическата резистентност.

В изказването, озаглавено " Ангажимент за галактическа резистентност ", се показва, че екипът на Starlink на SpaceX е разкрил " постоянно срещан проблем в тази дребна популация от спътници, който може да усили вероятността от щета в бъдеще ", което евентуално ги прави неспособни да бъдат маневрирани. Операцията по деорбита би трябвало да отнеме около шест месеца.

SpaceX ще следи позициите на спътниците и ще споделя данни с други оператори на галактически кораби и снабдители на изстрелвания, с цел да подсигурява, че интервенцията по деорбита няма да сложи по-старите кораби Starlink на пътя на нищо, до момента в който те падат към безвредна, огнена гибел в земната атмосфера.

" Всички спътници ще поддържат маневреност и качества за отбягване на конфликт по време на спускането ", се споделя в изказването на SpaceX.

Сателитите Starlink са проектирани да вземат самостоятелни решения за маневриране отвън пътя на други галактически кораби въз основа на данни, предоставени от галактическите сили на Съединени американски щати и комерсиалната компания за осведоменост в космоса LeoLabs. Между 1 юни 2023 година и 30 ноември 2023 година спътниците Starlink трябваше да маневрират 24 410 пъти, с цел да избегнат конфликти, което се равнява на към шест маневри на спътник. Въпреки че е висок, този брой понижава.

Всички спътници Starlink са проектирани да паднат сами в земната атмосфера за по-малко от пет години от момента, в който бъдат разгърнати заради резултатите от атмосферното противодействие. Те също по този начин са проектирани да бъдат  " изцяло разрушими по дизайн ", се прибавя в изказването на SpaceX, което значи, че те изгарят напълно, до момента в който излизат от орбита, което прави риска от рухване на парчета на Земята до " дейно нула ".

Въпреки че 100 спътника звучат като доста количество, SpaceX сега разполага с 5438 кораба Starlink в орбита.

Компанията към този момент има регулаторно утвърждение за изстрелване на 12 000 спътника Starlink и желае в последна сметка да разшири своя флот до към 40 000.

SpaceX възнамерява да започва 144 задачи тази година, множеството от които евентуално са отдадени на слагането на спътници Starlink в орбита. (Около 60% от изстрелванията на компанията през 2023 година са отдадени на Starlink задачи.)

Сателитите оферират високоскоростна широколентова съгласуваност на консуматори по целия свят, в това число в раздрани от война или наранени от бедствия региони. Според някои обаче те имат и основно значение за Пентагона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР