Апаратът ИнСайт стъпи на Марс след 205-дневно пътуване.Разчитаме, че с

...
Апаратът ИнСайт стъпи на Марс след 205-дневно пътуване.Разчитаме, че с
Коментари Харесай

Как „ИнСайт” ще помогне за пилотираните мисии до Марс?

Апаратът " ИнСайт " стъпи на Марс след 205-дневно пътешестване.

Разчитаме, че с тази задача ще получим отговори за вътрешната конструкция на Червената планета сподели в предаването " Тази събота " по bTV Светослав Александров, създател на уебсайт за галактически вести cosmos.1.bg.

По думите му самото пътешестване до Марс е спокоен стадий.
„ ИнСайт ” ще търси следи от трусове на Марс Важна роля при кацането изиграха двата микроспътника Марко, които за първи път бяха употребявани в орбита към друга планета
„ Истинският проблем е самото кацане на Марс, което е извънредно рисковано. Всичко това трябваше да стане в границите на 6 минути и половина, което е по-малко от времето, належащо да се подготви едно твърдо сварено яйце”, добави той.

Александров посочи, че сеизмометърът на „ ИнСайт” ще бъде подложен непосредствено върху повърхността на планетата, откъдето се чака измерванията да бъдат доста по-чувствителни. Пробивната машина пък ще издълбае отвор с дълбочина към 5 м и ще вземе измервания за температурните характерности на планетата.
„ ИнСайт ” ще изследва Марс над 2 години Очаква се през 2020 година на Червената планета да кацне и уредът „ Люлин ” – българска разработка, която мери рисковите лъчения на Марс
Мисията ще е от изгода за подготвяните човешки задачи до Марс. „ Самият развой на кацане със спирачни ракетни мотори припомня ненапълно този, който ще се употребява при пилотираните мисии”, означи Светослав Александров.

Журналистът от bTV Борислав Лазаров напомни, че в орбита към Марс българският апарат „ Люлин” събира информация за радиацията и нездравословните лъчения. „ Земята има щит – магнитосферата, атмосферата – те ни защищават от тези рискови лъчи, до момента в който там тази атмосфера и магнитосфера са доста по-слаби и първо би трябвало да измислят доста качествени скафандри, с които хората да оцелеят”, уточни той. По думите му един от огромните проблеми там е и запрашаването.
НАСА се завръща на Марс с галактическия уред " ИнСайт " Това ще е първата задача, отдадена на проучването на вътрешната конструкция на Червената планета
Най-същественото идно галактическо събитие е идването в орбита към метеорита Бену, което ще стане на 3 декември, съобщи още Светослав Александров. Тогава американската задача „ Озирис Рекс” ще доближи до задачата си. Роботизирана ръка ще се приближи, без да каца на повърхността, и ще вземе проби.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР