Антверпен (на нидерландски: Antwerpen) е град в северната част на

...
Антверпен (на нидерландски: Antwerpen) е град в северната част на
Коментари Харесай

Реката Схелде прави Антверпен второто по големина пристанище в Европа

Антверпен (на нидерландски: Antwerpen) е град в северната част на Белгия, център на едноименната провинция във Фламандския район (на нидерландски: Vlaams Gewest) - един от трите публични района на Кралство Белгия. Той заема северната част на страната и има повърхност от 13 522 кв. км (44.29% от Белгия). Брюксел е част от Фландрия, само че единствено за всички фламандски жители и локални институции. Той е също публична столица на Фландрия. Официален език е нидерландскияг, постоянно именуван и фламандски. Френският се употребява за административни цели в стеснен размер в така наречен "общини с езикови удобства " към Брюкселския Столичен регион и границата с Валония. Валония (на френски: Wallonie) или Валонски район (Région Wallonne) е един от районите на Белгия с център град Намюр. Валония заема южната част на страната.

Населението на община Антверпен е към 511 000 души, което я слага преди всичко в страната, а агломерацията към града е втора по величина в Белгия след тази на Брюксел.

Антверпен е ситуиран на крайбрежията на река Схелде. Тя е една от аргументите за триумфа на града. Реката е дълга 435 км, извира в Северна Франция, пресича Белгия и след Антверпен завива на запад през Зеландия към Северно море, образувайки общата делта на Рейн-Маас-Схелде. Тя е гъсто обитаем регион с огромно стопанско значение, защото трите реки са значими водни пътища за Западна Европа, трансформирайки делтата във вход към Германия и Централна Европа. Главните пристанища в региона на делтата са Ротердам, Антверпен, Влисинген, Амстердам и Гент.

Река Схелде протича през един от най-гъсто обитаемоте и индустриализирани региони на Западна Европа. Реката, дружно с по-големите си притоци и многочислените изкуствени канали, образува система от водни пътища, обслужваща белгийските текстилни центрове, като Гент и Кортрейк, промишлената агломерация Лил-Рубе-Туркоан във Френска Фландрия и Антверпен, второто по величина пристанище в Европа.

Река Схелде се свързва със Северно море посредством естуара Вестерсхелде. Пристанището на Антверпен е второ по величина в Европейския съюз по-късно на Ротердам, по тази причина Антверпен е определян като световен град или град от международна класа.

Градът има дълга история като един от основните икономически и културни центрове на историческата област Нидерландия.

Съгласно легендата, изобразена и в скулптура на основния градски площад, името на Антверпен е обвързвано с митичен исполин на име Друон Антигон, живял на брега на река Схелде. Той събирал такса от пресичащите реката, а на отказващите да платят отсичал едната ръка и я хвърлял във водата. В последна сметка великанът е погубен от младия воин Силвий Брабон, който отсякъл и хвърлил в реката ръката на самия исполин. Оттам и името на града идва от нидерландското hand werpen, "хвърляне на ръка ".

Някои откриватели считат, че името произлиза от an 't werf ( "на пристана ") или от aan 't werp (werp значи изкуствено нагорнище, върху което се строи плантация, тъй че да бъде защитена от наводнения).

Според преобладаващата през днешния ден доктрина, името на града е образувано още през гало-римския интервал и идва от латинското antverpia - от ante ( "преди ") и verpia ( "отлагане "). Така то отразява разположението на града преди наносите отвътре на завой на реката.

Жителите на Антверпен постоянно са наричани синьорен (Sinjoren), от испанското почетно звание "сеньор ". Това название се появява през XVII век, когато в града обитават доста испански благородници, ползващи се с въздействие в цяла Испанска Нидерландия.

Днес в града са непокътнати голям брой жилищни и публични здания от интервала на подем на Антверпен през XVI век, въпреки някои да са унищожени, като изгорялата през 1891 година постройка на Ханзата на северните кейове. Ханза , Ханзейски съюз или Ханзейска лига (на немски: Hanse, от старовисоконемски: Hansa, безусловно "група ", "съюз ") е съюз на търговски гилдии от Северна Европа сред XII и XVII век. Съюзът построява и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и огромна част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои лични закони и взаимно си обезпечават помощ и отбрана. Столица на Ханзата е град Любек, намиращ се в Северна Германия. Ханзата сплотява всички градове за отбрана на комерсиалните ползи на членуващите свободни градове. Тя съществува и до през днешния ден, с някои спирания. И до през днешния ден за някои градове като нарицателно остава името им ханзейски град - такива са Хамбург, Любек, Бремен и Рощок.

През 1518 година е приключена готическата катедрала "Света Богородица ", а през 1565 година - ренесансовата постройка на Антверпенската община. Тези две здания са включени в груповия обект на международното завещание "Камбанарии на Франция и Белгия ". Други църкви в града са "Свети Павел " (1571 г.), известна с бароковия си интериор, и "Свети Яков " (1656 г.), в която е заровен антверпенския художник Петер Паул Рубенс, англиканската черква "Свети Бонифаций ".

От средновековието датира крепостта на Антверпен, само че Стен, непокътнатата в наши дни част, е реконструирана в средата на XIX век, когато огромна част от старите укрепления са разрушени при промяна на коритото на река Схелде.

Антверпенския зоопарк, учреден през 1843 година и ситуиран в централната част на града, е един от най-старите в света и през днешния ден в него живеят на шест хиляди животни от над 750 типа.

През 1905 година е приключена Централната гара, монументална постройка с необарокова фасада и структура от метал и стъкло, демонстрираща триумфа на Индустриалната гражданска война. От този интервал датира и Зюренборг, дребен квартал, прочут с архитектурата си в жанр ар нуво. Друга архитектурна забележителност от началото на XX век е приключената през 1932 година постройка на Ка Бе Се Буренторен, постоянно определяна като първият небостъргач в Европа. Сред по-новите архитектурни забележителности е модернистичната Съдебна палата (2006 г.) по план на британския проектант Ричард Роджърс.

В Антверпен се намират голям брой музеи, като музикалният музей "Влесхойс " ситуиран в готическата постройка на тогавашната колегия на месарите, музеят "Плантен-Моретус " в къщата на локална фамилия ранни печатари и издатели, Кралският музей на изящните изкуства, Къщата на Рубенс, в която живее и работи известният художник. Откритият през 2011 година Музей на реката е една от архитектурните забележителности на града и съдържа богата сбирка от 470 хиляди експоната.

От 90-те години на XX век Антверпен стартира да се популяризира като средище на модата и, фокусирайки се върху авангардния дизайн, се стреми да се конкурира със международните центрове Лондон, Милано, Ню Йорк и Париж.

Антверпен се слави и като диамантената столица на света поради множеството магазини в "диамантения квартал " към жп гарата. На повърхност от към 3 кв. км всяка година се търгуват диаманти на общо стойност към 45 милиарда евро.

Антверпен може да бъде избран като целогодишна туристическа дестинация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР