Антропоморфна фигура от Средния халколит откриха варненските археолози в местността

...
Антропоморфна фигура от Средния халколит откриха варненските археолози в местността
Коментари Харесай

Женска фигурка на почти 7 хиляди години откриха варненски археолози

Антропоморфна фигура от Средния халколит откриха варненските археолози в местността " Корията " край Суворово. Много скъп образец с много огромни размери - непокътнатата й част от бюста на жена е към 15 сантиметра, може да се допусна, че общата височина е била към 30 сантиметра. Това описа ръководителят на изследванията доктор Владимир Славчев от РИМ - Варна.

На мястото на корема е имало в допълнение долепване /не е запазено/, което демонстрира по-големия му размер – т.е. изобразена е бременна жена. Находката се датира от 4 700 до 4 600 г.пр. Хр. Фигурата е богато украсена. Откритието е значимо, тъй като доста рядко по Черноморието се намират антропоморфни фигури от този интервал.

Тазгодишните изследвания в местността " Корията " бяха ориентирани към продължаващото почистване на керамичната работилница. По време на разкопките откривателите се натъкнали и на глинено корито с дълбочина към 25 см, в което е ставало омесването на глината. Открити са още грънчарски сечива и глинени заготовки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР